Nådde Everest

KLATRERE: Eirik Tryti (til venstre) og Bjørn Arne Evensen i leir 1 på 6.030 meter over havet. FOTO: EKSPEDISJONEN

KLATRERE: Eirik Tryti (til venstre) og Bjørn Arne Evensen i leir 1 på 6.030 meter over havet. FOTO: EKSPEDISJONEN

Artikkelen er over 11 år gammel

Bjørn Arne Evensen (40) og Eirik Tryti (47) fra Asker nådde tidlig onsdag morgen toppen av Mount Everest.

DEL

– Jeg hørte bare et jubelskrik før forbindelsen ble brutt, forteller mediekontakt Ingvild Marie Skrivervik Løken, som hadde et par sekunders telefonkontakt med nordmennene fra toppen i morges.

– Han virket veldig fornøyd og rolig, og fortalte at de hadde flott vær og at alle var i god behold, forteller Cathrine Foyn Evensen, som snakket knappe 15 sekunder med sin mann fra toppen i morges.

Asker-klatrerne er med på en internasjonal ekspedisjon i regi av selskapet Mountain Madness, som på sin hjemmeside melder at de to nordmennene sammen med ekspedisjonslederen, en fjerde utlending og syv sherpaer sto på toppen av verdens høyeste fjell i 05-tiden i morges norsk tid.

Først fra sørsiden

– Vi var de første på toppen fra sørsiden i år, noe som gjorde det ekstra vanskelig ettersom vi måtte sette opp tau mens vi gikk, melder ekspedisjonen.

Klatrerne tilbragte bare noen minutter på toppen, før de startet på ferden ned til leir 4 på i underkant av 8.000 meter.

Cathrine Foyn Evensen forteller til Budstikka i 10.30-tiden at hun har fått melding om at klatrerne allerede er kommet ned dit.

Eirik Tryti har dermed besteget fire av verdens 14 fjell over 8.000 meter, mens Bjørn Arne Evensen kan notere seg nummer to.

Flere nordmenn

Det er svært mange klatrere på Everest i dag, og nordmennene Aleksander Gamme, Stian Voldmo fra "Hamar til topps"-ekspedisjonen har også nådd toppen. De gikk fra nordsiden av fjellet. Det gjør også Asker-mannen Simen Mørdre, men hans ekspedisjon er det foreløpig ikke kommet rapporter fra.

Cato Zahl Pedersen og hans Everest Unarmed 2007 forsøkte seg også på toppen i natt, men uten å lykkes. De snudde et par hundre meter under toppen på grunn av lang kø av klatrere og fare for værendringer.

19 nordmenn hadde vært på toppen av verdens høyeste fjell før dagens bestigninger. De første var Bjørn Myrer Lund fra Bærum og Odd Eliassen fra Asker 21. april 1985.

SØKEORD:

Mount Everest

Mount Everest

Eirik Tryti

Artikkeltags