Nå skal rådyrene dø

FORINGSPLASS: Rådyrene vil få egen foringsplass på Lilleøya, i håp om at de skal holde seg unna folk og trafikk. Samtidig skal det skytes flere dyr.

FORINGSPLASS: Rådyrene vil få egen foringsplass på Lilleøya, i håp om at de skal holde seg unna folk og trafikk. Samtidig skal det skytes flere dyr. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bambis fettere og kusiner går en uviss skjebne i møte. Nå vil viltnemnda i Bærum kommune at det skal skytes flere dyr på øyene.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

De siste årene har antall rådyr på Fornebu, Snarøya og øyene utenfor økt i antall. Så mye at viltnemnda i Bærum nå åpner for at flere rådyr må bøte med livet.

Nå vil viltnemnda øke fellingskvoten på Oustøya, og samtidig opprette et nytt rådyrvald (jaktområde) på Borøya.

I tillegg vil viltnemnda opprette en egen foringsplass for rådyr på Lilløya. Formålet med matingen er å holde rådyrene unna trafikken og boligområdene.

LES OGSÅ: Her er rådyrene så tamme at de snart spiser av hånden

Stadig flere påkjørsler

De siste årene har stadig flere rådyr dødd som følge av påkjørsler og tilsvarende hendelser i Bærum.

Mellom 1. april 2010 til og 31. mars 2013 ble det registrert 72 fallvilt av rådyr. 25 av disse  ble funnet i områdene sørøst for E18 fra Snarøya til Sandvika.

LES OGSÅ: Sjåføren skulle bare svinge unna rådyret

I januar skrev rådmannen i Bærum til viltnemnda at "Det kan synes som om det har vært en økning i registrerte fallvilt på Fornebu og Snarøya fra 2002 til mars 2013. Økningen skyldes trolig økt rådyrbestand etter at Fornebu lufthavn ble lagt ned. Nedleggelsen medførte at rådyra fikk større leveområder og bedre mattilgang".

Den økte bestanden fører også til stadig flere konflikter mellom hundeeiere og rådyr.

LES OGSÅ: Rådyr måtte bøte med livet etter E18-påkjørsel

Oppfordrer til rådyrjakt

Samtidig med at antall påkjørsler har økt, har viltnemnda oppfordret grunneiere til å jakte mer på rådyr. Oppfordringene har ført til opprettelsen av fire nye rådyrvald: tre på Tanum og ett øverst i Lommedalen.

LES OGSÅ: Leger slår flått-alarm

Samtidig har også antall felte rådyr økt, fra litt over 30 dyr årlig på midten av 2000-tallet til 55 dyr i 2013.

Rådyrvaldet på Oustøya har til nå vært det eneste rådyrvaldet sør for E18. I 2013 fikk de lov til å skyte 12 dyr, men endte med å felle 8.

Artikkeltags