Mottar jevnlig drapstrusler mot pus

Dyrenes hus tok hånd om 40 kattunger bare i juli. Nå er mottaket helt fullt.

Dyrenes hus tok hånd om 40 kattunger bare i juli. Nå er mottaket helt fullt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dyrenes hus i Bærum har mottatt en rekke trusler om at dyr vil bli drept nå som mottaket sier nei til å ta imot flere forlatte dyr.

DEL

– Det er fryktelig når folk kommer til oss og truer med å drepe dyr som er forlatt og har det vondt. Men vi kan ikke hjelpe flere enn dem vi har hos oss nå, sier Lena Mangen, nestleder i styret for Dyrenes hus i Bærum.

Slik Budstikka skrev forrige uke, har den frivillige omplasseringen for dyr på Eiksmarka i Bærum aldri før tatt imot så mange forlatte katter og kaniner som i sommer.

De har nå ansvaret for over 100 dyr og kapasiteten er fullstendig sprengt.

Aggressive tipsere

Samtidig fortsetter strømmen av henvendelser om forlatte dyr inn til de frivillige dyrevennene i Dyrebeskyttelsen Oslo og omegn. Nå som mottaket sier nei til å ta imot flere dyr, er tonen fra tipserne blitt stadig mer aggressiv.  

« ... får håpe at noen tar livet av kattungene og mora ...», skrev nylig en Asker-beboer i en e-post til Dyrenes hus. En hundeeier truet med følgende: «Hvis dere ikke kommer nå, slipper vi løs hunden og da vet dere hva som skjer».

– Det er vondt når folk skjeller oss ut. Aller verst er det når folk truer med å drepe dyr de synes er plagsomme, fortviler Mangen.

Foreløpig har ikke mottaket politianmeldt forholdene, selv om de opplever henvendelsene som krenkende.

– Enkelte tror forlatte dyr er vårt ansvar og dumper problemene sine på oss. Men vi er jo bare en frivillig organisasjon som gjør så godt vi kan. Vi jobber mange, mange timer på fritiden for å få til så gode løsninger som mulig.

Dette sier Lov om dyrevelferd om dyremishandling.

Avliver dyr som lider

– Vi får tips om vanskjøtsel av alle slags dyr, både nyttedyr og kjæledyr, sier seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet, som har et overordnet ansvar for tilsyn av dyrevelferd i Norge. Hun forteller at aller fleste sakene knytter seg til eierløse katter. Hun oppfordrer folk til å bruke Mattilsynets tipstjeneste via nett eller telefon for å varsle om dyr som lider. Det til tross for at den eneste hjelpen de kan gi eierløse dyr, er en gift­sprøyte.

– Når vi får tips om eierløse dyr som lider, blir de tatt hånd om og avlivet av veterinær. Vi har ikke midler eller kapasitet til å ta hånd om dem på annen måte, sier Bolme.

Denne løsningen synes Lena Mangen ved Dyrenes hus er svært beklagelig:

– Det hadde vært mye bedre om vi kunne jobbet tettere sammen, at Mattilsynet kontaktet oss for å høre om vi kan hjelpe i stedet for å ta livet av dyrene, sier Mangen, som jobber på spreng for å skaffe flere frivillige medhjelpere og midlertidige fosterhjem til katter og kaniner i Asker og Bærum.

Les flere nyheter.

Artikkeltags