Mot toppen av Aconcagua

Ine Lill Gabrielsen, og hennes kompanjong Rita Glenne på vei mot Aconcagua. Foto: TV.Budstikka

Ine Lill Gabrielsen, og hennes kompanjong Rita Glenne på vei mot Aconcagua. Foto: TV.Budstikka

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Tirsdag starter TV.Budstikka en dokumentar i fire deler om en ekspedisjon på et av verdens høyeste fjell.

DEL

Vi får et gjensyn med Asker-kvinnen og læreren Ine Lill Gabrielsen, og hennes kompanjong Rita Glenne, som tidligere har besteget Nord-Amerikas høyeste fjell. Denne gangen er det Aconcagua på nesten 7000 meter over havet som skal erobres.

Fra Alaska til Argentina

I fjor kunne TV.Budstikkas seere følge Ine Lill Gabrielsen og hennes to kvinnelige ledsagere, når de med livet som innsats besteg Nord-Amerikas høyeste fjell. De var den første Nordiske kvinnelige ekspedisjonen som klarte denne bragden. Nå blir det et gjensyn med to av eventyrerne, når Ine-Lill og hennes kompanjong Rita sikter enda høyere. Fra 6194 moh. på Denali i Alaska, skal de nå forsøke å bestige Amerikas høyeste fjell på nærmere 7000 meter.

Aconcagua rager som Andesfjellenes høyeste topp, og inngår i ” de syv store”, som er de høyeste toppene på hvert av jordens kontinenter. Fjellet er en passiv vulkan med flere isbreer, og ligger mellom Chile og Argentina. Det ble første gang vinterbesteget av nordmennene Eilert Sundt og Torleif Bache i 1915. - Vår kvinnelige ekspedisjon har et mål om å ikke bare bestige fjellet, men å ta den mest krevende ruta opp. Den kalles Polskebreen og er til tider svært bratt og krevende teknisk, ikke minst siden klatringen foregår på nesten 7000 meter. Tynn luft kombinert med kulde og vind gjør en bestigning til en seriøs utfordring, sier programleder Hege Bakke i TV.Budstikka

Ekstrem vind og kulde

Det er sagt at når vindgudenes raseri slippes løs, og dragens skyer fortærer himmelen, blir fjellet forvandlet til en skrekkinngytende og kald heks. Spesielle vindforhold gjør nemlig været på Aconcagua meget uforutsigbart, og fuktig vind fra Stillehavet som krasjer inn i fjellsiden, gir vinden en enormt kjølende effekt. Det er ikke uvanlig med 30 minus på toppen, og det kan gå fra å være t-skjorte vær til isnende vind og snøstorm på kort tid. Kun 25 prosent av de som årlig forsøker å nå toppen lykkes, og hvert år bøter noen med livet på Aconcagua. Dødsfallene skyldes kulde, fall og akutt høydesyke som hjerne- og lungeødem.

Det var 15. desember i fjor Ine-Lill og Rita satteseg på et fly mot Argentina. Ritas drøm er å oppleve Andesfjellene, og Ine-Lill ser frem til å presse seg selv enda lengre fysisk og psykisk enn forrige ekspedisjon. Eventyret tar de med fra solrike sommerdager i Nationalparken i Mendoza, mot et stadig mer krevende og stormfullt fjell. Vindforholdene viser seg å være ekstreme denne sesongen, og med vind på 100 m/s er det en tøff ferd som venter de. Det er mange som må gi opp dette året, og vende tilbake til base camp uten å ha lykkes. Mottoet til jentene er ”helsa kommer først, toppen på andre plass”, så de vil bli stilt ovenfor mange vanskelige valg.

Oppstart på TV.Budstikka

Tirsdag fire uker fremover med oppstart tirsdag 21.august kan du på TV.Budstikka følge den norske ekspedisjonen. Vi blir kjent med de to eventyrerne gjennom deres forsøk på å gå opp direkteruta på et av verdens høyeste fjell, som vil sette de hardt på prøve. Omgitt av voldsom og vakker natur, fra solfylte Mendoza til snøstorm på fjellet, deler vi både glade og tøffe øyeblikk. Jentene har selv tatt med seg kamera og filmet alt, så vi opplever ferden gjennom deres øyne.

Artikkeltags