– Jeg tror det er viktig at vi trekker frem når noen har tatt vare på hverandre, og deler de positive historiene. For da får vi gjerne mer av det, sier kronprins Haakon.

Da han sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Bryant og den finske filosofen Pekka Himanen stiftet Global Dignity Day i 2006, hadde de et ønske om å inspirere til samtaler. En gang i året ryddes nå skolebøker og pc-er vekk til fordel for samtaler om hvordan man kan løfte hverandre frem og styrke gjensidig respekt, toleranse og omtanke.

– Tanken er at det skal være en arena hvor vi kan snakke sammen på en litt annen måte enn vi gjør til hverdags. Og det føler jeg at har fungert fint her på Bleiker, sier kronprinsen.

«Rom for alle – blikk for den enkelte» – slik lyder Bleikers visjon. Etter at de ble med på prosjektet for to år siden har de jobbet mye med å skape et godt skolemiljø. Som et resultat av dette ble de plukket ut som en av 12 skoler i landet til å utvikle ytterligere arbeidsverktøy for verdighets-ambassadørene.

– De har gjort et så fint arbeid med Global Dignity Day, og utviklet det videre på egen hånd, forteller kronprinsen, som også setter pris på at skolen er i hans eget nabolag.

– Jeg drar jo rundt i hele Norge og besøker videregående skoler. Da er det veldig fint å kunne komme til Asker – til en lokal skole, sier han.

Verdighets-vegg

Kronprinsen besøkte Bleiker for å avduke den nye «Wall of Dignity». Strategisk plassert like ved inngangen, kan man stoppe opp og lese tre personlige historier om verdighet og medmenneskelighet. Etter avdukningen introduserte kronprins Haakon hver og en av sine 20 representanter fra organisasjonens styre i utlandet. En gang i året, over to dager, møtes de til seminar på Skaugum hvor strategier og retningslinjer legges.

– Det er utrolig gøy å se at det blir mer og mer globalt, og at flere ønsker å være med. Noen liker ideen og ønsker å bygge det i deres land og deres nærområde. Det sprer seg ikke mer enn at ideen er sterk, mener kronprins Haakon.

I 2013 arrangerte rundt 130 norske skoler Global Dignity Day. I år regner de med å nå rundt 400.000 skoleelever fordelt på 50 land.