– Vi svarte at vi ikke hadde lyst og ble ikke tatt med videre i søknadsprosessen, forteller Ludvig Wiese (18).

– Vi vil heller finne på andre ting.

LES OGSÅ: Menig Bettina

– Virker interessant

Kameratgjengen på fire fra Nesbru videregående, Wiese, Markus Jørgensen (18), Aslak Dalen (18) og William Farstad Olsen (19), fikk alle for kort tid siden et brev fra forsvaret.

Der skulle de svare på spørsmål om helse og motivasjon for førstegangstjeneste. Bare Farstad Olsen svarte positivt på å gå inn i militæret.

– Jeg syntes militæret virker interessant, sier han.

Les flere nyheter her

Over landssnittet

Tallene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at antallet unge gutter i Asker og Bærum som ønsker å ta militærtjeneste, faller.

I 2010 svarte 64 prosent av gutter i 17-årsalderen at de hadde interesse for førstegangstjenesten. I 2012 var tallet sunket til 58 prosent, en reduksjon på seks prosentpoeng på to år.

– Vi har ingen formening om hvorfor interessen synker hos guttene i Asker og Bærum, sier Frank Brundtland Steder, forsker i FFI.

Han peker på at det imidlertid fortsatt er flere unge fra Asker og Bærum som vil inn i militæret enn gjennomsnittet for landet.

– Vi tror det skyldes at ungdommen i Asker og Bærum er mer aktive og utadvendte, sier Brundtland Steder.

Andre planer

Ifølge guttene på Nesbru frister ikke militæret mange av kameratene.

– Jeg tror ikke det gjør noe å ikke ha vært i militæret. Det er sikkert greit å lære litt disiplin, men nei takk, sier Dalen.

– Ingen av brødrene våre gjennomførte førstegangstjenesten heller. De svarte i brevet fra forsvaret at de ikke var interessert, sier Jørgensen.

Friår og folkehøgskole

Til sommeren er guttene ferdige på videregående og det er mye annet som frister mer enn å tilbringe det kommende året i militæret.

– Vi er veldig glade for å slippe førstegangstjenesten. Ludvig og jeg planlegger å gå på folkehøgskole mens Aslak skal ta et friår for å jobbe før videre studier, forteller Jørgensen.