Budstikka skrev i går at det totale, svarte markedet i Asker og Bærum kan dreie seg om 15 milliarder kroner i året. Det betyr i tilfelle fem milliarder kroner i tapte skatteinntekter på grunn av svart arbeid.

– Vi har merket konkurranse fra utenlandske firmaer når det gjelder mindre byggearbeider og rehabiliteringer. Slike prosjekter har vi nesten sluttet med. Skal vi drive på en ærlig og redelig måte i det markedet, så blir vi for dyre. De tilbyr lavere priser enn oss, og vi vet at det foregår svart arbeid, fastslår Ruud.

LES OGSÅ: Skattejuks for en halv Fornebubane i året
LES OGSÅ: Her er lesernes egne erfaringer med svart arbeid

Lommedalen bygg har vridd virksomheten mot større maskinarbeid.

– Det er mer ressurskrevende, og dermed er det færre av de små aktørene, sier Ruud.

Han tror situasjonen bare vil fortsette.

– Svart arbeid river beina under dem som prøver å bygge opp en seriøs bedrift, mener Ruud.

LES OGSÅ: Halvparten kjøper vaskehjelp svart

Han har selv sett hvordan utenlandske håndverkere blar i bunker med tusenlapper når de betaler materialer kontant i byggevarehusene.

– Vi har ikke betalt kontant på 20 år. Jeg tenker mitt når jeg ser det, sier han.

De opplever imidlertid ikke at kundene ber om å få betale svart, men tror det kan ha med at de jobber med store prosjekter

Annenhver spurte

Budstikka har også snakket med flere andre håndverkere om situasjonen, som ikke ønsker å stå frem med navn.

– Det var vel bortimot annenhver kunde som hintet om å få betale svart. Til slutt gadd jeg ikke å krige mer, og sluttet som snekker. Kundene blir så vant til lave priser fra utenlandske arbeidere, at hvis nordmenn skal leve av det, så må også de ta svarte jobber innimellom, forteller en håndverker.

LES OGSÅ: Roper varsku om urent arbeid

– De aller fleste tar jobber noe svart. Større bedrifter betaler utenlandske arbeidere timelønn mellom åtte og fire, men egentlig jobber de mye mer og uten overtidsbetaling, hevder han.

En annen, erfaren tømrer forteller om en velstående kunde som spurte om de skulle ta det svart da betalingen skulle starte. Summen var 150.000 kroner.

– Burde skamme seg

– Jeg sa at han burde skamme seg. Og ba han tenke over hvordan det ville være om han ble stoppet i døren på Bærum sykehus neste gang, fordi han ikke betaler skatter og avgifter til staten, forteller snekkeren.

– Det er så mye svart arbeid at du vil ikke tro det. Det er nesten alt. Tømrerfaget kommer til å bli borte. Ingen ungdommer vil begynne i en slik bransje, hevder han.

LES OGSÅ: Fornyet kamp mot svart arbeid

– Et norsk firma strekker seg kanskje ned til 500 kroner per time, som egentlig er litt lite. Mens et utenlandsk firma gjerne tar 250 kroner, forteller tømreren.

Det er også flere norske aktører vi har vært i kontakt med, som ikke opplever forespørsler om svart betaling.

– Jeg synes at det er blitt mindre vanlig enn før blant seriøse byggmestere, men det kan skyldes at de som er seriøse ikke får disse tilbudene, sier Odd Arild Christiansen i Vollen.