I 80 år har oppfatningen i samfunnet vært at diplomaten Fritz Wedel Jarlsberg overdro Skaugum som en bryllupsgave til kronprins Olav og kronprinsesse Märtha.

Nå kan Budstikka fortelle at Skaugum gård, som ble kronprinsparets private eiendom, kostet kongen 120.000 "1929-kroner". Ut fra den generelle omregningstabellen til Statistisk sentralbyrå, tilsvarer dette i dag rundt 3,5 millioner kroner.

Kongen skal i 1929 ha blitt svært overrasket over kravet.

Historikeren Dag T. Hoelseth, selv født i Asker og med Europas kongehus som spesialitet, bekrefter dette.

Overraskende

Han kom over disse opplysningene da han arbeidet med "Historisk utredning om kongehuset, dets apanasjer og disponible statseiendommer."

- Opplysningene om Skaugum var ikke interessante for min utredning, men jeg tok likevel noen notater, forteller Hoelseth.

Det var i Nasjonalbiblioteket at Hoelseth fant referater fra samtaler som historikeren, og senere Venstre-lederen, Jacob S. Worm-Müller hadde hatt med kong Haakon VII, Wedel Jarlsberg og tidligere gårdsforvalter Fredrik Sørensen på Skaugum.

- Både kong Haakon og Wedel Jarlsberg bekreftet i samtalene med Worm-Müller at en overdragelsessum ble betalt høsten 1929, sier Dag T. Hoelseth.

Summen var altså 120.000 kroner. Kravet ble fremsatt under en slottsmiddag i august 1929 og kom svært overraskende på kong Haakon. Også han hadde oppfattet at Skaugum skulle være en gave til kronprinsparet.

- Det er slik vi alle oppfattet det som skjedde i 1929. Referatene av samtalene kom derfor som en stor overraskelse på meg, sier Dag T. Hoelseth.

Fikk rabatt

Opplysningene bekreftes også av forfatteren Tor Bomann-Larsen. Han sitter i disse dager og skriver om Skaugum til en bok som kommer om et par år.

- Jeg kan bekrefte kjøpesummen på 120.000 kroner. Wedel Jarlsberg fikk en mindre sum kontant, og resten senere. Dette ble aldri offentliggjort, sier Bomann-Larsen.

Kongen skal ha måttet selge en del obligasjoner for å finansiere kjøpet.

Summen skal ikke ha vært langt unna det Fritz Wedel Jarlsberg selv ga for eiendommen i 1909. I løpet av de 20 årene han eide gården investerte han mye i den, slik at kjøpesummen var billig.

- Taksten på Skaugum var på 550.000 kroner, så du kan godt si det var et element av gave i overdragelsen. Men Worm-Müller ble likevel, som kongen, forferdet da han fikk vite at det som skulle være en gave likevel kostet penger, forteller Bomann-Larsen.

Kjent på Slottet

Opplysningene om historikernes funn har vært kjent på Slottet.

Dette bekrefter leder for kommunikasjonsavdelingen, Marianne Hagen.

- Slottet har vært kjent med de historiske funnene, men det er ikke referert noen kjøpesum i gavebrevet, sier Hagen til Budstikka.

Les mer om saken i onsdagens Budstikka.