Luseinvasjon kan stenge barnehage

FORTVILET: – Nå er vi grundig lei den lusa, sier styrer Ellen Walstad ved Eiksmarka barnehage.

FORTVILET: – Nå er vi grundig lei den lusa, sier styrer Ellen Walstad ved Eiksmarka barnehage. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Aldri før er det solgt mer lusemidler ved apotekene. – Først og fremst skyldes det en økning i luseproblemet, sier eksperter.

DEL

– Nå er vi grundig lei den lusa, sier styrer Ellen Walstad ved Eiksmarka barnehage til Budstikka. Nok en gang er barnehagen rammet av lus.

– Vi hadde lus gående like før jul. Med en gang det ble oppdaget, hengte vi opp store lapper på inngangsdørene, hvor vi oppfordret foreldre til å jevnlig gre barna med lusekam i en periode. Likevel kom det barn med lus til barnehagen også etter juleferien, sier Walstad.

Barna i Eiksmarka barnehage vet godt hva de skal gjøre for å forhindre at lusen hopper over til dem.

– Vi skal ikke klemme hverandre, ikke låne lue eller ta hverandre på hodet, svarer de i kor når styrer Walstad spør.

– Nå har vi sagt til foreldrene at vi vil stenge dørene dersom det fortsetter å dukke opp nye tilfeller, sier barnehagebestyreren.

Men det er ikke bare i Eiksmarka barnehage at de sliter med lus. Aldri før er det blitt solgt mer lusemidler, viser fersk statistikk.

72 prosent økning

På forespørsel fra Budstikka har Apotekforeningen hentet ut salgstall for alle fylker. Mens vi i Akershus kjøpte 14.716 doser lusemidler i 2010 har salget økt til 25.408 doser i 2013 – en økning på 72 prosent.

Arnulf Soleng, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, sier at de økte salgstallene kan tyde på mer lus.

– Det kan være mer lus nå enn før. Men det kan også tyde på at flere bruker behandlingsmidlene. Vi vet at noen også bruker dem forebyggende, noe som ikke er bra. Da risikerer vi mer resistente lus, sier Soleng.

– Er det noen typer hår lusa trives best i?

– Det har vi ikke tall på, men det er nok lettere å få lus når du har langt hår, nettopp fordi smitten skjer gjennom kontakt mellom hoder og hår. Smitte fra lue, som mange er redde for, er det mikroskopisk risiko for fordi lusa ikke overlever om den ikke sitter på et hode og kan suge blod, sier han.

– Ikke mer motstandsdyktige

Også hos Statens legemiddelverk har de merket seg den kraftige økningen i salget av lusemidler.

– Det kan skyldes av folk er flinkere til å behandle, men jeg vil først og fremst si at det tyder på at luseproblemet er økende. Salgstallene reflekterer trolig ikke at lusene er blitt mer motstandsdyktige, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

– Kan økningen bety at behandlingene fungerer dårlig?

– Det er vanskelig å si. Da måtte vi vite mer om folk må prøve flere ulike behandlinger før de får virkning. Men for at vi ikke skal få mer resistens vi vil likevel råde folk til å prøve Dimetikon, planteolje eller lusekamp først.

Salget av lusemidler
ÅR ANTALL DOSER
2010 14.716
2011 19.741
2012 21.721
2013 25.408

Tallene viser salget av lusemidler fra apotekene i Akershus.

Kilde: Apotekforeningen

Artikkeltags