Kraftig økning i antall sykler som stjeles

KRAFTIG ØKNING: Politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg ber sykkeleiere ta sine forholdsregler ved å notere rammenummer og registrere sykkelen. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

KRAFTIG ØKNING: Politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg ber sykkeleiere ta sine forholdsregler ved å notere rammenummer og registrere sykkelen. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sykkeltyvene herjer i Asker og Bærum, og antall meldte stjålne sykler har i år skutt i været. Bare siden mai har 200 sykler blitt stjålet.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

– vi har en markant økning av sykkeltyverier i distriktet etter flere år hvor det har vært relativt stabilt. I fjor ble det stjålet 250 sykler frem til 1. august. Hittil i år er det stjålet 325 sykler, sier politiførstebetjent Bjørn Egil Drangevåg i Asker og Bærum politidistrikt.

– Vi mistenker at det er noen som kjører rundt og stjeler sykler. I fjor sommer tok vi to litauere med en varebil som var lastet med ca. 20 sykler. De kom fra Bergen og hadde vært innom en rekke steder på turen til Asker, legger han til.

LES OGSÅ: Etterlyser flere sykkelkontroller

OVERSIKT: Her skjer sykkeltyveriene

Organisert kriminalitet

Drangevåg legger ikke skjul på at han tror mange av sykkeltyveriene skyldes organisert kriminalitet.

– Vi har selvfølgelig de som synes det er langt å gå hjem etter fest, og som blir fristet til å stjele en sykkel. Det er også lokale kjenninger som opererer, men når vi opplever en slik markant økning, så dreier det seg trolig om mer organisert kriminalitet.

Det underbygges også av rapporter fra utenlandske politidistrikt, blant annet i Danmark.

– I Danmark stoppet dansk politi noen østeuropeere med sykler til en verdi av 90.000 euro. Vi vet imidlertid ikke om det var noen sykler herfra som var blant disse, sier Drangevåg, som også legger til at dansk politi nylig stoppet en Passat stasjonsvogn, hvor det var stablet 14 sykkelrammer.

– Noter rammenummeret

Ifølge forsikringsselskapene stjeles det hvert døgn 150 sykler i Norge. I Asker og Bærum har det siden mai blitt stjålet ca. to sykler i døgnet. Nå ber politiet folk om å være på vakt.

– Det er viktig at folk følger med og sier ifra til politiet hvis de observerer sykkeltyverier, eller ser mistenkelige varebiler.

Drangevåg ber også alle sykkeleiere om å ta sine forholdsregler. Ofte blir nemlig anmeldelsene levert inn med alt for få opplysninger, slik at politiet ikke har noe å gå på.

– Noter rammenummeret, og aller helst: Registrer sykkelen din i Falkens sykkelregister. Noe av problemet vårt er at når vi kommer over stjålne sykler, så er det sjeldent at vi får treff på rammenummer når vi søker det opp mot vår database, sier Drangevåg, som likevel understreker at politiet er på hugget.

– Vi har fokus på dette og vil kontrollere kjøretøy på nattetid i håp om å finne biler som er lastet med sykler

Artikkeltags