Store deler av Sandvikselva er for tiden islagt. Temperaturer ned mot minus 15 grader har gjort livet tungt for rundt 70-80 svaner, samt over 100 ender. Fuglene fryser tidvis fast i isen.

– Jeg gikk en tur forbi stedet i dag tidlig, det så ikke bra ut. Flere av svanene har frosset fast i isen og kjemper for å overleve, forteller Gunvor Margrete Ytterborg til Budstikka.

LES OGSÅ:

Hun har vært i kontakt med brannvesenet og bedt dem redde fuglene.

– Der fikk jeg beskjed om å ta kontakt med Viltnemnda, sier Ytterborg, som forteller at det tidligere var en stor råk på stedet fordi kommunen hadde en boblehavn på stedet.

Vil ha bobler permanent

Bobleanlegget ved Rigmorbrygga eksisterer fortsatt, men er tidvis avskrudd fordi Bærum kommune sparer penger, ifølge Stig Løvstrand iFacebook-gruppen Svanene i Sandvika trenger deg! Anlegget har hittil i høst og vinter ikke vært i drift, men vil trolig bli skrudd på mandag førstkommende. Det opplyser kommunaldirektør Jan Willy Mundal i en e-post.

– Så kaldt som det er nå, dannes det en tynn ishinne på Sandvikselva, sier Løvstrand, som ikke er i tvil om at kunstige bobler i vannet vil kunne gi svanene det de trenger for å overleve, nemlig åpent vann.

– Det er ellers fare for at fuglene frosser fast når vannet fryser til is. Vi i støttegruppen ønsker at bobleanlegget skal stå på hele døgnet gjennom vinteren for å unngå at isen fryser ved Rigmorbrygga, altså slik det har vært gjort tidligere vintre, sier han.

– Naturens gang

Bjørn Larsen i Viltnemnda mener at fuglene skal klare seg selv:

– Det største problemet er at folk synes synd på fuglene og begynner å mate dem. Det er derfor de blir sittende fast i den råken. Fuglene er vant til å få mat der, derfor flytter de seg ikke, noe som hadde vært naturlig. Hadde ikke folk gitt dem mat hadde de naturlig fulgt iskanten utover, sier Larsen i Viltnemnda.

Han har selv ved et par anledninger vært innom Sandvika og sett på fuglene.

– Slikt skjer når folk tukler med naturens gang, da får dyrene svi. Å hevde at kommunen skulle hatt på et bobleanlegg for at det ikke skal legge seg is på stedet er bare tull, man kan ikke lage egen boblehavn til fuglene, mener Larsen.

Mates annenhver dag

Stig Løvstrand i Svanene i Sandvika trenger deg! mener på sin side at svanene og endene trenger menneskelig hjelp.

– Gjennom vår gruppe mates de med brød hver annen eller tredje dag. Vi mener det er det rette, sier Løvstrand, som sier gruppen er av den oppfatning av at mating hver dag bør unngås, for at fuglene ikke skal bli helt avhengig av mennesker.

Han sier også at det neppe har noen betydning at privatpersoner mater fuglene i Sandvikselva.

Bobleanlegget ved Rigmorbrygga brukes primært til å bryte isen i forbindelse med dumping av snø i elven.