– Jeg synes det er synd at det er et så kraftig press, og at så mange foreldre gir etter, sier Anne Borch Sørensen.

Sosiolog: - Innfør skoleuniform i Bærum

Hun er mor til tre, to av dem tenåringer, og har fått nok av presset på merkeklær. Denne uken fortalte Budstikka at «tenåringsjakker» til 8.000 kroner rives vekk fra butikkhyllene, og at ungdomsantrekk til 14.200 kroner er «helt normalt» ifølge merkebutikker og tenåringene selv.

Les også: Dyrere kjøpepress: Ungdomsantrekk til 14.200 kroner

– Vi opplever et veldig motepress på dyre merkeklær. Parajumpers-jakker, Uggs og Polo. Det er normalt blant ungdommene. Mange har disse merkene, og vi sliter med å forklare barna hvorfor vi ikke kan gi dem det. Det er vanskelig, sier hun.

Ber foreldrene stoppe

Sørensen arbeider som sykepleier og ektemannen er politimann. De sier de umulig kan henge med på motevarene de unge rundt dem får.

– Vi har gitt barna enkelte merkeplagg, men da som spleisegave til jul og bursdag. Også vet vi at andre tenåringer har skapet fullt.

Les også: Forbrukerøkonom: - Ikke gi etter for presset

– Ungene mine er så oppgitte av at vi stadig sier nei, at de til og med har ønsket at vi skal bytte til bedre betalte jobber. Det er belastende, og slik skal det ikke være, sier Sørensen.

– Si nei

Hun mener flere foreldre nå må ta ansvar for at mote- og kjøpepresset dempes. For det handler ikke bare om klær, men også om den rette mobiltelefonen, PC-en og feriereiser, sier trebarnsmoren.

– Foreldre må tørre å si nei. Jeg vet om mange foreldre med «normal» inntekt som strekker seg ekstremt langt for at barna skal få dyre klær og duppedingser. Det er ikke måten vi bygger selvtillit og selvfølelse for barna våre. Jeg skulle ønske flere sto imot og bygget ned, i stedet for å styrke merkepresset, sier hun.

Les også: Vil dempe skoleball-hysteri

Sørensen er samtidig opptatt av ringvirkningene merkepresset kan få.
– Jeg er redd for at mange vil være avhengig av økonomisk hjelp lenge, fordi de har vendt seg til en livsstil de ser på som en selvfølge.

Får støtte

Trebarnsmoren får støtte av Hilde Elise Eikenes fra Nesøya som har lest alle kommentarene i nettdebatten om temaet.

– Merkepresset kan føles voldsomt for mange familier som ikke har råd til å følge opp. Jeg var selv utsatt for press da jeg vokste opp på 80-tallet, men jeg var sterk nok til å ikke bry meg.

Hun har selv jobbet i skolen, i både Asker og Bærum, i flere år. Hun er aktiv i Asker Arbeiderparti og har engasjert seg i foreningen «Voksne for barn». De lanserer snart en egen kampanje om barn og fattigdom.

Les også: Rektor vil ikke ha armstrikker på skolen

– Noen har råd til å kjøpe dyre klær til sine barn, men det er mange som ikke har familieøkonomi til dette, og det kan føles vondt og trist. Dette kan komme på toppen av at de også unngår å gå i bursdager fordi de ikke har råd til forventningspresset på gaver, sier Eikenes.

Hun forteller om en venninne som kjøpte jukse-uggs til sin datter i 7. klasse. Men datteren turte ikke gå på skolen med støvlene fordi hun var redd for å bli ertet.

– Det er ikke slik vi skal ha det, slår Eikenes fast.

Artikkelen debatteres også på Budstikkas Facebook-side. Klikk på bildet for å lese kommentarene.