Inviterte til gudstjenester i graffitipyntet kirke

Sogneprest i Grinilund kirke på Eiksmarka åpnet dørene til gudstjenester julaften og 1. juledag i en kirkesal som er pyntet med graffiti. Også 1. nyttårsdag blir det gudstjeneste i kirken

Sogneprest i Grinilund kirke på Eiksmarka åpnet dørene til gudstjenester julaften og 1. juledag i en kirkesal som er pyntet med graffiti. Også 1. nyttårsdag blir det gudstjeneste i kirken Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Kirkesalen i Grinilund kirke på Eiksmarka skulle egentlig vært jevnet med jorden i 2012. Men siden kirken står enda, inviterte sogneprest Tor Even Fougner til en graffiti-pyntet kirke.

DEL

Grinilund kirke ser for tiden ikke ut som alle andre kirker. Kirken skulle i 2012 startet en omfattende rehabilitering, men forsinkelser på dette arbeidet gjør at kirken fortsatt står.

Dermed åpnet kirken dørene julaften og 1. juledag til gudstjenester i noe uvante omgivelser.

– Graffitidelen er et kunstprosjekt som vi satte i gang da vi trodde kirken skulle rehabiliteres, forteller sogneprest i Grinilund menighet, Tor Even Fougner.
Kirkesalen skal rives og det skal bygges opp en ny og større sal. Kontordelen og kjøkkenet er blant det som blir stående.

SE BILDESERIE FRA INNSIDEN AV KIRKEN HER.

LES OGSÅ: Dehli avsluttet til klappsalver

Positive reaksjoner

Meningen med å fylle veggene med graffiti, er å illustrere teksten om forgjengelighet og håp fra 1. korinterne, kapittel 15 i Bibelen. Oppdraget kom fra Fougner selv og kateket Nina Engen. En av Norges mest kjente graffitikunstnere, Thomas Stønjum, fikk oppdraget og fikk med seg flere til å utføre oppdraget. Graffitien illustrerer det å gå til grunne for så å gjenoppstå, noe Grinilund kirke nå står midt oppi.

– Reaksjonene fra folk har vært utelukkende positive. I alle fall når vi har fått forklart hva som ligger bak, så har folk vært utelukkende positive, påpeker sognepresten.

– Det nærmeste vi har vært en klage, var da en eldre fortalte at hun egentlig hadde bestemt seg for å være sur på grunn av graffitien. Hun ville imidlertid komme og se det først, og da hun kom sa hun at «dette er jo kunst», forteller Fougner.

LES OGSÅ: Flere måtte avvises til den første gudstjenesten julaften

Edle Rasch-Engh feiret selv julaften i Bærum, og var i Grinilund kirke denne dagen. Hun synes Det er et spennende uttrykk som graffitien gir kirken.

– Jeg jobber selv i en menighet og synes graffitien i Grinilund er spennende. Jeg tror man er tjent med å tenke litt nytt for å tiltrekke seg de unge, mener Rasch-Engh.

Hun jobber selv i kirken i Mjøndalen, men har besteforeldre som bodde rett ved Grinilund kirken, derfor tilknytningen til Bærum.

Stengte dører ble åpne

I slutten av februar stengte kirken dørene fordi man da trodde at den omfattende rehabiliteringen skulle starte allerede i mars. Siden dette av ulike grunner har blitt utsatt og ikke kommet i gang i 2012, bestemte Fougner at de skulle åpne dørene til julegudstjenester, de første gudstjenestene siden februar.

– Vi stengte i slutten av februar fordi vi trodde rehabiliteringen skulle starte i mars. Det har vært lenge uten gudstjenester, og det var derfor viktig for oss å ha gudstjenester nå i julen selv om bygget egentlig er stengt, forteller Fougner.

To familiegudstjenester julaften, samt én 1. juledag er fasiten så langt. Også 1. nyttårsdag åpner menigheten dørene til høymesse.

Fougner håper og tror nå at rehabiliteringen vil komme i gang på nyåret.

Les flere nyheter fra Budstikka.

Artikkeltags