– Ingen kobling mellom tigging og kriminalitet

IDENTIFISERER SEG: Politiførstebetjent Petter Høgli sjekker «tiggerlappen» til rumeneren Ion Cantaragiu (40) i Sandvika. FOTO: KNUT BJERKE

IDENTIFISERER SEG: Politiførstebetjent Petter Høgli sjekker «tiggerlappen» til rumeneren Ion Cantaragiu (40) i Sandvika. FOTO: KNUT BJERKE

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kun en mikroskopisk andel av tiggerne er å finne i krimstatistikken, ifølge politiet.

DEL

De siste månedene har flere politiske partier tatt til orde for et forbud mot tigging. Tilhengerne hevder det foreligger en klar kobling mellom tigging og kriminalitet.

Ifølge politiet i Asker og Bærum finnes det imidlertid ingen dokumentasjon som tilsier at det er en direkte sammenheng mellom tigging og lovbrudd i distriktet.

Mikroskopisk andel

– Av de registrerte tiggerne er det kun en mikroskopisk andel som også er å finne i kriminalitetsstatistikken, sier politiførstebetjent og samfunnskontakt Petter Høgli ved Asker og Bærum politidistrikt.


– Dette gjelder de menneskene som sitter på gaten med et pappbeger i hånden. Vi vet hvem de er, og at de i det aller vesentligste ikke er tatt for straffbare forhold. I den grad det begås kriminalitet, er det snakk om mindre alvorlige forbrytelser, legger han til.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang i voldsanmeldelser til politiet

Får mange henvendelser

Sommeren 2010 innførte Asker og Bærum politidistrikt en registreringsordning for tiggere, ved å endre de lokale politivedtektene.

Ved inngangen til juli i år hadde 20 personer registrert seg som tiggere.

Selv om de færreste av disse har begått forbrytelser, får politiførstebetjenten daglige henvendelser fra publikum angående tiggervirksomheten.

– Vi får mange henvendelser fra innbyggere som ikke synes tigging hører hjemme i gatebildet. Særlig gatemusikantene, som ofte er i aktivitet fra morgen til kveld, er et irritasjonsmoment for beboere og næringsdrivende, sier Høgli.

Finnes unntak

Ifølge Høgli finnes det et unntak som bekrefter regelen. Tidligere i år ble han kontaktet av vektere fra Securitas, som hadde observert en mann ikle seg en eldre, slitt jakke før han satte seg ned for å tigge.

– Ved kontroll viste det seg at han under «tiggerjakken» hadde en fin, ny skinnjakke, nye jeans og skinnstøvletter. Da jeg kom tilbake på kontoret, viste det seg at han var godt registrert i politiets registre for vinningskriminalitet. Dette er et unntak som bekrefter inntrykket, men viser at vi følger gruppen tett, sier Høgli.

Artikkeltags