– Jeg tenker aldri at jeg kan kjøre bil om fem timer hvis jeg drikker et glass vin på fest. Du gambler ikke når du har opplevd at fyllekjøring kan koste liv, sier Rita Antonsen (43) fra Vøyenenga.
Hun var bare 17 år gammel da hun mistet storesøsteren Merete (21) og en venninne i en tragisk ulykke på Kjeller i september 1988.
Antonsen ble selv hardt skadet i kollisjonen, som skjedde da en bil fra motgående retning havnet i deres kjørefelt.
Bak rattet satt en 27 år gammel mann, som hadde mellom 1,8 og 2,0 i promille.
Siden 1. juli 2013 er 272 personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand i Asker og Bærum (se faktaramme til høyre). Det tilsvarer mer enn et tilfelle annen hver dag.
Nær hver tredje person var under 30 år – i likhet med sjåføren som forårsaket den tragiske dødsulykken Antonsen overlevde for snart 26 år siden.
- PROMILLELOGGEN: Se hvem som ruskjører i Asker og Bærum
Unge verstinger
– Jeg fatter ikke at folk ikke innser faren de utsetter seg selv og andre for når de kjører i beruset tilstand, sier Antonsen, når Budstikka presenterer statistikken for henne.
Ingrid Jurs (20) fra Landøya har også kjent farene på kroppen. Høsten 2009 pådro hun seg livstruende skader etter en trafikkulykke, da hun satt på med en mindreårig sjåfør med promille.
– Jeg skjønner fremdeles ikke hvorfor jeg satte meg i bilen, men husker at jeg hverken oppfattet sjåføren som full eller ute av kontroll på noen måte, forteller hun.
Bilen hun satt i kom derimot ut av kontroll allerede noen hundre meter fra huset og kræsjet i et tre.
– Jeg brakk ryggen rett av og ble liggende på sykehuset i flere uker. Det er bare flaks at jeg kan gå den dag i dag, sier Jurs.
Budstikka har vært i kontakt med gutten som kjørte bilen , men han ønsker ikke å uttale seg om hendelsen.
Gjennomgangen av promille-sakene viser at kun seks av de 82 promillekjørerne under 30 år er kvinner. Det overrasker ikke Inger Synnøve Moan, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).
– Vi vet at unge menn drikker mer enn andre og oftere er involvert i risikoatferd i trafikken enn eldre menn og kvinner, sier Moan, som har alkoholbruk i bil- og båttrafikk som arbeidsfelt.
– Jo yngre man er, jo større tendens har man til å overvurdere egne evner. Dette forsterkes i ruspåvirket tilstand, sier hun.
Skremmende holdninger
Ingrid Jurs forteller at hun flere ganger etter ulykken har opplevd at folk i omgangskretsen har kjørt med promille hjem fra fester.
– Når jeg har bedt dem la være har jeg fått høre at de «bare har drukket fire øl» eller at «det bare tar fem minutter å kjøre hjem», forteller hun.
Ifølge seniorforsker Asbjørg S. Christophersen ved Folkehelseinstituttet (FHI) er ulykkesrisikoen ved enhver alkoholkonsentrasjon betydelig høyere for unge førere under 30 år i forhold til eldre sjåfører.
Rita Antonsen forteller at også hun er blitt skremt av enkeltes holdning til promillekjøring.
– Jeg har hørt folk nærmest skryte av den gangen de fyllekjørte. Da kjenner jeg at det stikker i brystet - vet de virkelig ikke at dumme valg kan drepe?