Hund ut – robotsel inn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

«Selma» lager koselyder, maler som en katt og blunker til deg med hengivenhet når du klapper eller snakker til henne. Ja, hun er en robot, og på Solgården sykehjem mener de «Selma» er til stor hjelp.

DEL

Video over: Se hvordan «Selma» har det på jobb

Solgården sykehjem huser brukere med demens. I juni avsluttet hjemmet et forskningsprosjektet med dyreassistert terapi der hundebesøk og dens eier var en del av terapien. Til tross for gode resultater, har de i etterkant av dette bestemt seg for å prøve ut en robotsel som ledd i terapien.

– Vi ønsket å prøve ut denne formen for velferdsteknologi fordi robotselen på mange måter er mer fleksibel enn hundebesøk. Vi kan nå ut til flere individuelt. Med hund og eier blir vi låst til bestemte tider og grupper, sier psykiatrisk sykepleier og mellomleder Rita Marit Sletteng Andersen ved Solgården sykehjems dagsenter i Asker.

Dette er «Selma»

«Selma», som de kaller henne på Solgården, er en japansk robotsel som er 0,5 meter lang og veier 2,5 kilo. Om lag ti sykehjem her til lands har tatt i bruk denne typen robot i terapi mot demens. Eget kurs må gjennomføres før man kan ta den i bruk.

– Man får et «Paro-kurs» der man går gjennom hensikten med virkemidlet, etikk og moral rundt bruken, funksjoner og hva man ønsker å oppnå, sier Andersen.

Hun understreker at de alltid informerer brukerne i forkant om at «Selma» ikke er et en ekte sel, og at det er valgfritt å forholde seg til henne. – Vi sier alltid at den er kunstig, og det er viktig at vi ikke lurer brukeren, sier Andersen.

Skaper øyeblikk

«Selma» er ingen erstatning av personalet på hjemmet, og brukes kun sammen med opplærte annsatte. – Ingen sitter alene med «Selma». Vi bruker henne for å skape øyeblikk og for å fremme kommunikasjon, sier Andersen.

– Det er noe med å få noe i fanget som reagerer på din adferd, det gjør noe med deg som person, legger sykepleier Merete Flaten til.

Solgården har to slike robotseler. Hver av dem koster 48.000 kroner.

Artikkeltags