På Rykkinn i Bærum strekker Binji S. Waldahl (61) en innebandykølle langt inn i en container for å fiske frem nye skatter. Snøbrettsko så fine som nye, duker og barneleker en masse. Hun har funnet mye brukbart i nabolagscontaineren.

– Vi lever i et forbrukssamfunn. Folk har altfor mange ting. Jeg finner ting med prislappen på. Men jeg tar ikke opp skrot, sier Binji og trekker ut en pose.

LES OGSÅ:

Den viser seg å inneholde fire par skinnstøvletter.

– Noen poser er vanskeligere å få opp – knuten er stram, som om eieren har vært forknytt og aggressiv da han kastet dem. Nei, men se her da, dere! Disse er det jo ingenting i veien med.

Binji legger skinnstøvlettene på bakken og konkluderer at samtlige har størrelse 39. For små for henne, men det finnes nok av andre hun kan gi til. Etter skattejakten går hun opp i leiligheten og setter seg ved pc-en. Loggen «Containernytt» oppdateres på siste funn.

– Et overflodssamfunn

I fjor ble det kastet 438,7 kilo per innbygger i Asker og 415 i Bærum. For tyve år siden var avfallsmengden nærmere halvparten.

– Ikke bra, sier Jan Häusler i Naturvernforbundet i Asker. Han mener en holdningsendring må til.

LES MER:

– Når ting blir umoderne, kastes det. Det er blitt billigere å produsere ting, samtidig som vi har fått bedre råd. Men det er ikke bærekraftig, eller mulig, at hele verden skal ha den samme levestandarden som vi har. Det burde vi tenke litt på, sier Häusler.

I Asker kommunes gjenbruksbutikk på Jørgensløkka havner alt fra brukbare glass og møbler til elektronikk fra Yggeset avfallspark. Hittil i år har butikken solgt varer for 32 tonn.

– I løpet av de tolv årene jeg har jobbet her har mengden økt litt, men først og fremst har kvaliteten gått opp. Vi reagerer litt når vi får inn nye Ikea-pakker som kunne vært returnert tilbake til butikken mot kontanter, sier Alf-E. Nordli i Gjenbruksbutikken.

Foretrekker opplevelser

Siden i sommer har venner og gjenbruksbutikken Villa Walle nytt godt av Binjis fangst. Noe har hun også beholdt selv til tross for at hun egentlig ønsker å holde en minimalistisk stil. Men det er vanskelig når hun vet hvor mye som befinner seg i containeren et steinkast unna.

– Her om dagen fant jeg fem flunkende nye fotoalbum. To ga jeg bort til venninner, tre beholdt jeg selv, sier Binji og viser frem albumene i naturpapir.

– Nå er de fulle av bilder fra 50-årslaget mitt. Jeg lurer på hvorfor noen har kastet disse, de er jo helt nye.

Hun syns ikke det er flaut å lete i containeren. Tvert imot ønsker hun selskap av flere, og tilbyr seg å stille som mentor. Spesielt nå som julesesongen står for døren. I rekord-året 2013 svidde vi av 50 milliarder kroner på julehandel i desember, ifølge Virke.

– Vi trenger ikke flere ting, da ender de bare i containeren. Vi kan heller gi gode minner som et gavekort på kinobesøk med tilhørende popcorn. Eller fem timer med hjelp, foreslår Binji.