– I et hull i isen fant jeg en forfrossen mann. Jeg ålte meg bort til iskanten, tok av lue og votter, og dykket under med overkroppen for å kneppe av ham skiene. Så trakk jeg ham inn på sikker is, sier Halstenstad fra Hosle til NRK Østlandssendingen.
– Deretter dykket jeg ned igjen og fikk skiene opp fra vannet. Så fikk jeg på ham skiene, og han gikk av gårde.
Halstenstad og vorsthehhunden Tundra var på tur fra Fossum da han så lyset fra mannens hodelykt ute i Abbortjern forrige torsdag. Hosle-mannen la merke til at lyset ikke beveget seg, men sto stille. Da han kom nærmere hørte han personen som lå i vannet rope.
LES OGSÅ:
Her er grunnen til at du ikke må utfordre isen
Her er isfiskeren bokstavelig talt på tynn is
Lå med vann til skuldrene
– Hvor lenge han hadde ligget i vannet vet jeg ikke, men han var ved full bevissthet, klar og tydelig, forteller Halstenstad til Budstikka.
Skiløperen som hadde gått gjennom isen, lå der med vann til skuldrene mens han klamret seg fast til iskanten.
Anders Halstenstad var aldri i tvil om at han måtte ta sjansen på å gå helt bort til mannen som lå i vannet og redde han opp.
– Nei, det var instinkt og det skjedde på autopilot. Jeg tenke vel ikke på at jeg kunne sette meg selv i fare.
Ull innerst
– Han hadde nok forhåpentlig kommet opp på egen hånd, men da måtte han ha gjort noen skikkelige byks for å få av seg skiene.
Begge skiløperne ble svært kalde etter møtet med isvannet.
– Heldigvis hadde vi begge ull innerst mot kroppen, ytterklærne frøs kjapt til is, forteller Halstenstad.
De kom seg trygt tilbake til Fossum etter isbadet i Abbortjern.
Sjekk vannene
Løypesjef iSkiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff sier til Budstikka at flere av vannene i marka ikke er sikre.
– Sandungen i Vestmarka er ikke trygg, der har vi tatt inn stikkene da det er flere store oshull på vannet. I Bærumsmarka har vi sjekket at Østernvann og Hvitsteinvann er farbare. På Abbortjern er det området som ikke er sikkert, merket med bånd, og råken hvor skiløperen gikk gjennom, er stengt med sperrebånd, sier Sheriff.
Mannen som gikk gjennom isen, hadde fulgt Skiforeningens merkede snøscooterspor ut på vannet. Løypa hadde blitt preparert tidligere på dagen.
Løypesjef, Hege Blichfeldt Sheriff, sier til Østlandssendingen at isen ble målt og godkjent uken før og løypa ble preparert med scooter samme dag. Da var det noe overvann i traseen, men det er ikke uvanlig.
– Vi kan ikke påta oss ansvaret for alle vann i marka. Hvis vi ikke har sjekket og du er i tvil om det er trygt, bør du holde deg på land, oppfordrer Sheriff.
Semsvannet og Verkensvannet ved Dikemark er heller ikke farbare, ifølge Skiforeningen.