– Sommeren 2008 seilte vi til Bornholm for å se om det ville gå bra, og det gjorde det, smiler Elin Dessen fra Høvik.

I 2008 kjøpte hun og mannen Mads Dessen en Jeanneau Sun Odyssey 42 DS. I slutten av juni for tre år siden satte ekteparet Dessen kursen mot Skagerak. Sankthansaften klokken 15:10 fortøyet de «Go Beyond» ved brygga på Sarbuvollen, til hornmusikk og stormende jubel fra familie og venner.

VIDEO: - Fikk klump i halsen ved brygga

– Jeg har alltid vært fascinert av havet, og hadde lenge tenkt at «en eller annen gang skal jeg seile jorda rundt med egen båt». Vi kjøpte ikke seilbåten med tanke på jordomseiling, men for tre år siden føltes det helt naturlig å gjøre det, sier Mads Dessen.

Ingen unnskyldninger

For rundt 30 år siden jobbet Mads et halvt år hver på de to båtene «MS Sagafjord» og «MS Vistafjord» (den gamle NAL, red.anm.), og seilte jorda rundt.

I 2009 gikk turen fra Høvik til Danmark, sydover mot Portugal og deretter over Atlanterhavet til Venezuela og Colombia. Året etter seilte Elin og Mads alene over Stillehavet til Australia. Over Det indiske hav mot Sør-Afrika gikk turen i 2011, før reisen nordover tilbake til Høvik det seneste halvåret.

De har i flere perioder hatt med seg ekstra mannskap, blant annet over Biscaya og Atlanterhavet, og fra Det indiske hav til Sør-Afrika.

– Vi var livredde for Biscaya-bukta og hadde med Ada og Henrik, men det endte med havblikk og spinnaker, forteller Mads.
– Jordomseiling handler mest om å ha «guts» til å seile ut på havet med en liten båt. Det er mange som finner på unnskyldninger. Før vi dro var det ikke alle som trodde på at vi ville reise, men vi var gærne nok til å gjøre det, forteller han.

Ta en titt på båten her:

Kystskippereksamen

Før den tre år lange jordomseilingen tok Elin og Mads kystskippereksamen, som innebærer åtte måneder med ukentlig kurs og flere eksamener. I tillegg leste de seg opp på bøker og andres blogger, samt hørte på flere foredrag.

De klarte seg godt med engelsk, noe fransk og spansk, samt en del gestikulering, forteller Elin.

– Det beste med turen har vært alle menneskene vi har møtt som har tatt oss i mot med åpne armer, sier hun.

– Blir det en ny jordomseiling?

– Hvis vi skulle legge ut på nytt, måtte vi prøve å seile innom alle stedene vi ikke var. Men det skjer nok ikke med det første, svarer hun.

Les flere nyheter her