Håvard (17): – Stort å møte Malala

KLAR TALE: Håvard Norli Rensvold talte sterkt og klart om barns rettigheter mens fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi sto rett bak ham på scenen i Gamle Logen.

KLAR TALE: Håvard Norli Rensvold talte sterkt og klart om barns rettigheter mens fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi sto rett bak ham på scenen i Gamle Logen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– At jeg fikk holde tale til fredsprisvinnerne inspirerer meg til å stå på enda mer for barns rettigheter, forteller Håvard Norli Rensvold (17) fra Asker.

DEL

Onsdag 10. desember 2014 går inn i historiebøkene som en helt spesiell dag for mange – blant dem en helt vanlig Asker-gutt med et uvanlig sterkt engasjement.

– At begge fredsprisvinnerne lyttet til meg mens jeg holdt tale, var fantastisk. Jeg er stolt av at jeg fikk stå på scenen sammen med de to som jeg ser så utrolig mye opp til, sier Håvard Norli Rensvold.

Som aktiv i Plan Norges ungdomsgruppe URO fikk han delta i årets kanskje viktigste begivenhet i Norge, nemlig utdelingen av Nobels fredspris.

På scenen med fredsprisvinnerne

Etter selve høytiden i Oslo rådhus på formiddagen, bar det videre til Nobels Fredssenter og etter hvert Gamle Logen.

Der holdt han selv tale for fredsprisvinnerne under «Peace Prize Celebration», et pakistansk-indisk arrangement i regi av flere organisasjoner. Deriblant Plan Norge.

– Talen min handlet om viktigheten av akkurat denne prisen. Appellen vil sende et sterkt signal til politikere og ledere i hele verden om hvor viktig det er å jobbe med barns rettigheter, forteller Håvard, som også trakk frem sitt eget møte med barn i Rwanda i sommer.

– Jeg føler at jeg fikk sagt mye på kort tid, sier Håvard.

Mens han talte, satt mange prominente gjester i salen.

På scenen, like ved Håvard, sto begge fredsprisvinnerne, Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

– Både jeg og Malala er 17 år. Det er utrolig at hun har klart å gjøre så mye og påvirke så mange. Å møte henne var stort, forteller Håvard. Han innrømmer at han ble paff da Kailash Satyarthi begynte å mate ham med kake på scenen.

– Det hadde jeg virkelig ikke trodd, men det var veldig gøy å veksle noen ord med ham. Han lurte på om kaken smakte godt – og det gjorde den.

– Vil bruke stemmen min enda mer

Til daglig går Håvard på dramalinjen på Rud, og han begynte tidlig å engasjere seg i spørsmål om barns rettigheter.

– Hvorfor akkurat Plan?

– Det er en god organisasjon som jeg har stor tillit til, sier Håvard. Han forteller at han var var nysgjerrig og ville vite mer om organisasjoner, utviklings- og bistandsspørsmål.

– Dessuten vil jeg gjøre noe mot urettferdighet. Akkurat som Malala. Hun snakker om hvor viktig det er å bruke sin stemme. Alt det som har skjedd i møte med fredsprisvinnerne inspirerer meg til å bruke min stemme enda mer. Disse spørsmålene opptar mange, mange millioner mennesker, sier Håvard Norli Rensvold.

Artikkeltags