SE VIDEO: - En sterk gudstjeneste

– Akkurat nå kjennes det som evigheter siden den meget grufulle tragedien på Utøya.

– Jeg følte at jeg måtte ta meg av de andre partivennene etter hvert som de kom til pårørendesenteret på Sundvollen. Jeg har for egen del ikke snakket med helsepersonell. Det kommer jeg til å gjøre i løpet av uken. Behovet for å snakke ut med profesjonelle folk kommer for meg også, forteller Åsmund Aukrust.

– Jeg har ikke hatt tid til å sørge for hver av de døde. Jeg gruer meg til de nærmeste dagene.

Del på Facebook

Hørte skudd

For 26-åringen fra Jar forteller også en meget sterk historie fra massakren på Utøya fredag ettermiddag:

– Som leiransvarlig hadde jeg ansvaret for fredagens gjest, Gro Harlem Brundtland, som jeg fulgte hele dagen. På ettermiddagen fulgte jeg henne til båten og takket henne for besøket. Rett i etterkant fikk vi alle beskjed om å høre på radioen; om eksplosjonen ved regjeringskvartalet i Oslo.

– Vi fikk også høre at AUFs lokaler var blitt ødelagt. Vi har mange venner som jobber der og var spente hvorvidt noen av disse var blitt skadet.

LES OGSÅ:

Ida (16): Jeg skal tilbake til Utøya

Les Håkon Sandbakkens egen beretning om redselen på Utøya

– Jeg om mange med meg befant oss fortsatt inne i storsalen. Plutselig, ut av vinduet så jeg folk løpe og jeg hørte smell. Men jeg skjønte ikke alvoret med en gang. Men så fikk jeg se noen døde mennesker på plassen, og da skjønte jeg alvoret.

– Jeg løp ut og ned mot sjøen, hvor jeg gjemte meg. Etter en stund løp jeg og flere med meg inn i skogen. Til slutt gjemte jeg meg inne i et telt og håpet på at han ikke skulle skyte meg. Jeg ville ha vært sjanseløs.

– En stund senere ble teltet blåst ned av politihelikoptret. Utenfor teltet så jeg noen kommandosoldater. Da skjønte jeg at jeg var blitt reddet.

– Savnet av kameratene er fryktelig

Aukrust var en av de siste som ble kjørt med båt av frivillige over til fastlandet og videre til pårørendesentret. Da var det ifølge Aukrust gått tre timer.

– Jeg skjønte at det var mange som ikke ville komme levende fra dette. Det har vært to lange døgn.

– Savnet av kameratene er allerede fryktelig. Vi skal ikke trues til taushet. Vi står fortsatt ved våre verdier.

Det gjelder også Aukrust, som står på Arbeiderpartiets liste til fylkestinget til høsten.

– Det kommer til å bli en helt spesielt valgkamp. Jeg er innstilt på bare drive enda mer med politikk.

– Vi skal ta tilbake Utøya! Ingen skal få ta den fra oss.