Hadde pappa som foredragsholder på skolen

DATTER: Victoria Glott syntes det var helt greit at pappa Thomas holdt foredrag på skolen.

DATTER: Victoria Glott syntes det var helt greit at pappa Thomas holdt foredrag på skolen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Advokat, sykepleier, flygeleder, ingeniør eller lege? 15 foreldre med ulike yrker stilte opp og fortalte om jobben sin på Eikeli videregående skole under karrieredagen torsdag.

DEL

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

En av dem var Thomas Glott fra Snarøya, som til vanlig er overlege på Sunnaas sykehus.

Datteren Victoria, synes det var greit at faren holdt foredrag på skolen.

– Han spurte ikke meg på forhånd, men jeg synes det var hyggelig. Det er det sikkert for ham også, siden han har vært elev her selv, sier hun.

LES OGSÅ: En impulsiv snuoperasjon forandret alt

Se bilder fra karrieredagen her!

Ikke som på tv

I sitt foredrag la legepappaen vekt på at legeyrket ikke er så glamorøst som tv-seriene gir inntrykk av.

– Det er mange tøffe utfordringer. Ofte vil du oppleve at du ikke kan kurere en pasient. Det kan være en pasient har en alvorlig kreftsykdom du ikke kan gjøre noe med. Da må du bære den prosessen sammen med pasienten og tåle det – ikke bare faglig, men også personlig, forklarte han.

– Du må være interessert i mennesker og vite hvordan både kropp og sjel fungerer. Du må ha en egen type drive, som gjør at det å jobbe i helsevesenet, eller det å bli lege, er noe du vet du vil tåle i både gode og onde dager, sa legen.

Var Eikeli-elev

Thomas Glott forklarte også om de mange jobbmulighetene man har som lege, både i Norge og internasjonalt. Elevene fikk også se en oversikt over de ulike spesialistgrener og høre litt om muligheter innen forskning.

I sitt yrkesliv har den erfarne overlegen vært innom alt fra pass av ensomme døde til forskning og sykehusjobbing i utlandet, blant annet Gaza. Han synes det var fint å kunne bidra på karrieredagen.

– Det var faktisk mer utfordrende enn jeg hadde trodd. Under forberedelsene måtte jeg spole tilbake og tenke over hvorfor jeg valgte som jeg gjorde. For 34 år siden satt jeg her selv og lurte på hva jeg skulle bli, sier han.

Vil jobbe med mennesker

17-åringene Frida Sverdrup Ånensen og Tonje Ella Grorud fra Høvik som går VG2 på Eikeli var to av dem som møtte opp på legeforedraget.

Frida Sverdrup Ånensen tenker litt på legeyrket selv og interessen var ikke mindre etter Glotts foredrag:

– Det var interessant å høre om alle de ulike retningene man kan spesialisere seg innenfor. Jeg har lyst til å bli lege, men er ikke 100 prosent sikker ennå. Jeg liker å jobbe med mennesker og vil gjerne hjelpe andre, forteller hun.

For Tonje Ella Grorud frister ikke legeyrket. Hun synes utdannelsen er for lang.

– Jeg har vurdert å gå befalsskolen. Det virker spennende å sosialisere seg og bo med ulike mennesketyper. Det er gratis utdanning og greit å ha på cv-en, siden jeg ikke vet hva jeg skal bli ennå, sier Tonje.

PST var populært

Ett av de mest populære foredragene var det en av fedrene, avdelingsdirektør i PST, Jon Fitje Hoffman, som holdt. Temaer som terrornettverk, etterretning og bruk av spionutstyr trakk full sal.

To som fikk godt utbytte var vg1-elevene Markus Moen Sørensen (16) fra Blommenholm og Sivert Kyrkjebø Gjølmesli (16) fra Sandvika.

– Det var interessant å få vite at PST må slette gammel informasjon på grunn av lov om personvern, sier Sivert. Markus synes etterforskningsdelen var spennende.

– Vi fikk blant annet vite hvordan man etterforsker grupper kontra enkeltpersoner, sier han.

Tenker nytt

Ledelsen ved Eikeli er opptatt av å gi elevene best mulig grunnlag for å ta riktige yrkesvalg.

– Vi lever i en verden som endrer seg raskt, og vi er opptatt av at både undervisning og karriereveiledning har relevans. Det aller beste er jo å høre fra dem som er i jobb i dag, sier avdelingsleder og ansvarlig for karrieredagen på Eikeli videregående, Mona Berit Standahl fra Fornebu.

Hun mener karrieredagen bidrar til et tettere samarbeid mellom foreldre og skole.

– Vi kunne ikke fått til dette uten foreldrene, det er fantastisk at så mange av dem stiller opp, sier Standahl.

Eikeli-rektor Dag Brustad er strålende fornøyd:

– Dette er fjerde året vi holder dette og det er en spennende dag, da koker det på skolen. Det virker også som elever med foreldre som stiller opp blir litt stolte av foreldrene sine. Ingen er flaue, det synes jeg er hyggelig å se, sier rektor.

Artikkeltags