Grønne tak mot flom på Føyka

LEVENDE: Grønne vekster på takene på Føyka gir mange fordeler, fremholder arkitektene Anniken Reinertsen og Arne Reisegg Myklestad.

LEVENDE: Grønne vekster på takene på Føyka gir mange fordeler, fremholder arkitektene Anniken Reinertsen og Arne Reisegg Myklestad. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Arkitektene bak Askers nye bydel Føyka vil ha flate hustak med gress, busker, vinterhager og trær på toppen - i form av små parker fra fem til 20 meter over bakken.

DEL

– Slike tak har mange fordeler. Det holder bedre på vannet ved store nedbørsperioder, slik at de bremser vannmengder fra store takflater, forteller arkitekt Anniken Reinertsen. Noe som kan være et bidrag til at Askerelva ikke går over sine bredder.

Sammen med arkitekt Arne Reisegg Myklestad står hun sentralt i teamet som har ruget ut den ferske helhetsplanen for det nye Asker sentrum, med navnet «In the Loop.»

– Slike tak har også isolerende effekt. Slik at de holder husene kaldere om sommeren og varmere om vinteren, legger Myklestad til.

Dessuten fremholdes takenes bidrag til et biologisk mangfold og de kan brukes som uteområder og takhager for dem som bor i husene. Også det estetisk vakre er noe de to arkitektene fremholder.

LES OGSÅ:

11.000-12.000 kvm takhager

Grønne tak er en idé som har spredd seg som en farsott i Norge den siste tiden. Blant de fremste i den nye trenden i Norge er arkitektfirmaene Dark og Adept som står bak helhetsplanen for Føyka og Elvely.

Som i Operakvartalet i Bjørvika, hvor Dark er et av de arkitektfirmaene som har tegnet inn 50 prosent av de nye husene med slike grønne tak. Men det er bare på 5.000–6.000 kvadratmeter.

LES OGSÅ: Meglere gleder seg til milliardsalg av boliger på Føyka

I Asker kan de tenke seg det dobbelte arealet, opptil 11.000- 12.000 kvm med takhager. I så måte vil det bli den grønneste bydel av dette slaget som hittil er planlagt i Norge.

Trær og busker

– Men det er ikke noe i veien for å anlegge mer tradisjonelle hager med jorddybder som gjør at både trær og busker kan trives på takene. Videre kan det legges inn terrasser og vinterhager. Muligheten er mange, fremholder, arkitekt Myklestad.

Mye av vannet som i dag renner rett ut i Askerelva vil da kunne bli deponert i de grønne «uteparadisene» på toppen av husene til det øvrige vannet får tid til å renne unna.

Planene kan faktisk føre til at Føyka blir grønnere som bydel, enn den i dag er som idrettsanlegg, da mye av det som i dag er grus og asfalt blir grønne hustak.

– Asker sentrum har også i dag mange kvaliteter som vi mener det er viktig å dra med videre inn i den nye delen av Asker. Videreutvikle den urbane småbyen, som Asker alt er, sier Reinertsen.

Her kan du lese flere lokalnyheter fra Asker sentrum og omegn

Artikkeltags