Gjennomslag i Tanumtunnelen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Eventuell fisk i Lagerudbekken fikk ristet seg kraftig torsdag da ordfører Morten Strand og varaordfører Kari Langeland sprengte den siste salven i Tanumtunnelen. SE BUDSTIKKAS BILDESERIE HER

DEL

Salven gikk i skrøpelig leirskiferfjell og markerte at tunnelen på 2.718 meter var ferdig utsprengt.

Drønnet og trykkbølgen etter eksplosjonen gjorde et mektig inntrykk på folk som vanligvis ikke ferdes i slike tunneler, mens tunnelarbeiderne for øvrig tok det hele med fatning.

Kastet konjakk

Respekten for fjellet finnes likevel i stort monn: Tradisjonen tro kastet skytebas Øystein Haugland det første edle konjakkglasset på røysa.

Der var det også tydelig å se at tunnelendene fra Jong og fra Billingstad traff hverandre i riktig høyde.

Tanumtunnelen ble påbegynt sommeren 2002 og gjennomslaget kom drøyt halvannet år senere. Totalt er 486.000 kubikkmeter løsmasser tatt ut.

Dette er kjørt til Drammen havn av Asker-firmaet Gunnar Knutsen AS. Sjåfør Arnstein Sveen har på egen hånd kjørt hele 1.500 turer fra Billingstad til Drammen havn.

Nå skal 160.000 tonn pukk fra Lierskogen kjøres inn i tunnelen igjen, for å danne basis for togskinnene.

Prisen på Tanumtunnelen er 370 millioner kroner, inkludert dagsonen mellom Åstad og Solstad. Det er AF Spesialprosjekt som er entreprenør.

Stor fest

Etter måneder med hardt arbeid var det torsdag tid for fest. Etter at edel XO var drukket av glassene inne i dypet vanket det bløtkake i form av en 1:1000-modell av tunnelen.

I en utsprengt fjellhall, til opplasting av massene, var det dekket hvitdukede langbord til 200 gjester. Det vanket det varme og kalde retter, musikk og ganske sikkert halloi.

I den 3.610 meter lange Skaugumtunnelen gjenstår snaue 600 meter, fordelt på et område nær Asker sentrum der det ventes gjennombrudd i april og mot Solstad der gjennomslaget skjer i juni.

Artikkeltags