– Folk gifter seg like mye i Østerås som i andre menigheter, de bare velger å gjøre det i andre kirker, sier Jan-Erik Heffermehl, sogneprest i Østerås menighet.

– Dette synes jeg er synd! Østerås har mange kvaliteter som gjør den til en god kirke å gifte seg i, vi har et stort alterparti der man har plass til flere familiemedlemmer dersom man skulle ønske det, og etter vielsen kommer man ut i en romslig, trafikkstille borggård, forteller Heffermehl.

Arkitektur-forklaring

Mye av grunnen til at middelalderkirkene kommer bedre ut, er at folk ønsker å gifte seg i kirker som ser ut som kirker, forteller Ida Marie Høeg ved Norsk kirkeforskning.

Hun forsker blant annet på livsløpsritualer.

– De nyere kirkene har en mer moderne arkitektur, noe som gjør dem mindre populære for kirkebryllup, sa hun til Budstikka i 2011.

Da de nyere kirkene ble bygd, var det mye fokus på nytt uttrykk og ny estetikk, og de ligner dermed ikke på det de fleste assosierer en kirke med. Dette sier Høeng at påvirker hvor mange som ønsker å vies der.

Andre fokusområder

I Østerås kirke har de innfunnet seg med at det ikke er så stor pågang av bryllup.

– Vi fokuserer heller på at folk skal føle seg hjemme og ha en rotfølelse i menigheten. Vi har nylig pusset opp kirken og fått nytt høyttaleranlegg, og nå skinner den både inni og utenpå, sier Heffermehl.

Østerås kirke har kanskje ikke flest vielser, men Heffermehl forteller at den til gjengjeld er en populær konsertkirke.

– I adventsperioden hadde vi fire helt fullsatte julekonserter i. Folk ønsker å komme hit for å høre konserter, sier han.

Bryllupsbestillinger i 2014

Foreløpig er det bestilt 40 bryllup i Asker kirke.

Dette gjør Asker til den hittil mest populære kirken for vielser i Asker og Bærum i år.

Deretter kommer Haslum med 30 bestillinger.

I både Asker og Haslum er juni den hittil mest populære måneden.

Nest etter juni er det flest som har bestilt dato i august.

Hittil har ingen bestilt bryllup i Østerås i 2014.

De fleste bestiller dato omtrent ett år i forveien.

I Haslum og Tanum åpnes det for at de som sokner til kirkene, får bestille vigselsdato fem måneder tidligere enn andre. Dette er fordi disse kirkene er de mest populære i Bærum.