Hver fjerde konfirmant velger humanistisk («borgerlig») konfirmasjon fremfor kirkelig i Akershus: 219 i Asker i helgen, 323 i Bærum fordelt på to helger i juni.

– Jeg tror nok det er riktig at mange ungdommer velger borgerlig konfirmasjon for pengenes skyld, sier Jan Bjelde (46) fra Asker.

– Det gjelder nok han her også, ler han, og hinter til sønnen Simen (15) som akkurat har markert konfirmasjonsdagen i teatersalen ved Asker kulturhus.

LES OGSÅ:– Føler seg ikke hjemme i Den norske kirke

Gavebordet fristet

– Jeg ville ikke konfirmere meg i kirken fordi jeg ikke tror på Gud, sier Simen.

Han innrømmer at gavebordet hadde en innvirkning på avgjørelsen om konfirmasjon eller ikke.

Familien Bjelde mener at røttene i kristendommen ikke er avgjørende for valg av konfirmasjonsform.

– Dette er en dag som bør markeres og en anledning til å feire uavhengig av om man er kristen eller ikke, sier pappa Jan.

LES OGSÅ: Konfirmantene om valget

Etikk foran religion

Han og kona Aina (41) er hverken døpt eller konfirmert, og beskriver deres forhold til kirken som relativt løst. For dem er borgerlig konfirmasjon et godt alternativ til en seremoni kirken.

– Det er flott å ha fokus på etikk, toleranse og menneskeverd fremfor religion, sier Aina.

– Det er særlig viktig at ungdommen lærer å ikke kjøpe alt de hører, og å være kritiske.

Opp gjennom årene har de deltatt i både kristelige og humanistiske konfirmasjonsseremonier, og syns sistnevnte legger mer vekt på ungdommen.

– I kirken fokuseres det mer på synd og retningslinjer. Jeg føler kanskje det er et mer åpent sinn innen humanetikken, sier Aina.

Kirken positiv til humanetikk

Akershus har den høyeste andelen humanistiske konfirmanter i landet, ifølge Eva Meyer i Akershus fylkeslag av Human-Etisk Forbund. Sogneprest i Asker Kirke, Tor Øystein Vaaland, tviler på at ungdommen bruker humanistisk konfirmasjon som en snarevei til penger og gaver.

– De som velger borgerlig konfirmasjon har en generell bevissthet rundt det, sier Vaaland.

Sognepresten oppfatter det ikke som negativt at såpass mange velger humanistisk konfirmasjon.

– Det handler om å reflektere over de grunnleggende spørsmålene i livet, og å kjenne på hvilke verdier man velger å hekte livet sitt til. Dette kan gjøres i kirken eller gjennom humanetikk, sier Vaaland, som syns det er flott at Human-Etisk Forbund har et såpass godt tilbud til ungdommen.

Kortere kurs

En annen mulig årsak til den høye andelen humanistiske konfirmasjoner kan være de pålagte kursene: I Asker kirke må konfirmantene gjennom åtte obligatoriske gudstjenester, hvorav fire må gjøres på eget initiativ, samt seks tirsdagssamlinger og tre lørdagssamlinger.

Konfirmasjonskurset starter i november og avsluttes med konfirmasjon i september.

Til sammenligning går humanistiske konfirmasjonskurset over ti samlinger fra januar/ februar til mai, eventuelt en egen leir over fire dager i påskeferien.