(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

– Ja, jeg er forbannet. Jeg ser mørkt på vinter og snø nå, sier Inger-Helene Kveiland (74).

– Det er frustrerende. For unge er det kanskje ikke så lett å forstå, men eldre mennesker er redde og svært forsiktige når det er snø og is ute, sier Cato Fritzner (78), velleder for boligene i og ved Solliveien nederst i Vollsveien.

De siste dagene har det poppet opp laminerte infolapper ved utendørstrapper over hele Bærum. Teksten levner ingen tvil: «Det blir ikke strødd eller måket her og ferdsel skjer på eget ansvar.»

Nesten ny trapp

For beboerne i Solliveien er det en trapp mellom Solliveien og Vollsveien, der bussene går, som nå volder bekymring. For noen dager dukket infolappen fra Bærum kommune opp her.

– Trappen ble bygget da innkjørselen til Solliveien, fra Vollsveien, ble stengt. Vi fikk etter hvert mast oss til et gelender, og kommunen monterte det. Nå blir altså trappen i realiteten stengt. Ingen eldre i området her kommer til å bakse gjennom snøfonner og brøytekanter. Hele saken er i grunnen litt komisk, sier Hans Kveiland (85).

– Ja, man kan le litt. Men det er mest tragisk, sier kona Inger-Helene.

LES MER:

På jakt etter snødeponi

Slik måker du snø uten å skade ryggen

Kortere trapper

De eldre beboerne får nå rundt 200 meter ekstra å gå om de i utgangspunktet hadde tenkt å gå rett ned trappen til busstoppet i Vollsveien.

– Det er nå én ting. Men vi lurer på hvor mye Bærum kommune sparer på å droppe trappemåking, og hvorfor de velger å ramme eldre mennesker på denne måten.

Ifølge et notat fra rådmannen, skrevet 29.10.2014 til det politiske MIKK-utvalget, kan Bærum kommune i år spare ca. 1,5 millioner kroner på tiltaket. I realiteten vil kommune stenge noen trapper helt, mens andre vil bli måkt i kun halv bredde.

– Hva sier du til at de eldre som vi har snakket med på Lysaker, føler seg rammet, kommunalsjef Jan Willy Mundal?

– Jeg vet ikke hvor i kommunen de ulike trappene ligger og kan derfor ikke uttale meg om de eldre på Lysaker. Men om det kommer mange tilbakemeldinger på en bestemt trapp, vil vi vurdere saken for akkurat den trappen på nytt, sier Mundal.

Han sier det er kortere trapper som ikke vil bli måkt og strødd, og at kommunen i første omgang ser for seg at rundt 30 prosent av disse trappene ikke skal vintervedlikeholdes.