Fredede Holmen Yachtværft vil modernisere - bygg kan bli revet

Eierne bak Holmen Yachtværft vil rive flere av byggene på eiendommen. Eier Ingar Brauti (t.h.) og daglig leder Atle Strøm har sendt inn en søknad om dispensasjon til Riksantikvaren.

Eierne bak Holmen Yachtværft vil rive flere av byggene på eiendommen. Eier Ingar Brauti (t.h.) og daglig leder Atle Strøm har sendt inn en søknad om dispensasjon til Riksantikvaren. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Holmen Yachtværft har søkt dispensasjon til å få rive fire av byggene på det tradisjonsrike verftet. Det fremgår av et nabovarsel som er sendt ut. Byggene ble midlertidig fredet i 2007, men den endelige fredningen av området er ikke vedtatt.

DEL

Verftet eies av selskapet Båtgutta, hvor blant andre den kjente investoren Ivar Tollefsen fra Snarøya eier 28 prosent av aksjene.

– Dispensasjonssøknaden er et ledd i å sikre en god kombinasjon av modernisering av driften og bevaring av kulturminner på Holmen Yachtværft, mener partner Ingar Brauti i Båtgutta.

Større båter

I rammesøknaden står det at driften av Holmen Yachtværft må endres for å sikre forsvarlig drift, alternativt må verftet avvikles.

– Da snakker vi på veldig lang sikt, for verftet går godt i dag. Men på et eller annet tidspunkt vil en modernisering være nødvendig. Hvis vi skal hevde oss i konkurransen, så kan ikke verftet bli et rent museum. Det ønsker heller ikke Riksantikvaren, sier Brauti.

Holmen Yachtværft hadde i 2011 et overskudd på nesten 1,4 millioner kroner, av en omsetning på 12,6 millioner kroner.

I søknaden påpeker de at behovet for lagringsplass har økt, blant annet fordi båtene i snitt er blitt større siden Holmen Yachtværfts start for 70 år siden.

– Etter vedtak fra Riksantikvaren er verftet i sitt sjette år med midlertidig fredning og det har hindret en utvikling. I de siste årene har det vært en konstruktiv dialog mellom Riksantikvaren, Asker kommune, ansatte, arkitekt og eiere for å utvikle en omforent plan for en videreutvikling av verftet samtidig som det historiske særpreget og kulturarven sikres. Det er nå oppnådd en enighet om en slik plan, og dispensasjonssøknaden omhandler de byggene som ikke skal ha en permanent fredning, forklarer Ingar Brauti i Båtgutta.

Har ikke fått søknaden

Riksantikvaren kan ikke bekrefte at søknaden er i tråd med deres ønsker.

– Det har vært en positiv dialog mellom vår saksbehandler og eierne, men vi har ikke mottatt søknaden og kan derfor ikke si noe om den er i tråd med det, sier Karen Thommesen hos Riksantikvaren.

Riksantikvaren vil vurdere permanent fredning av de gjenværende bygningene etter at søknaden om riving av disse byggene er gjennomført.

Les flere nyheter her

Artikkeltags