En gang i uken møtes de. Døren låses når de er gått inn. Og badevakten trenger ikke å uroe seg for at de skal dusje med badetøy på før de går i bassenget. Badebuksa ligger nemlig igjen hjemme.

- De fleste som driver med naturisme gjør det på innebad. Jeg tror mange satser på den ene timen som er på Landøya, sier Leendert Combee, som er leder i Asker og Bærum Naturistforening.

Foreningen teller om lag 200 medlemmer. 60 prosent er fra Asker og Bærum. De andre fra Oslo, Drammens-området, Hønefoss, Jevnaker og helt til Kongsberg.

Større interesse

Innebadingen har eksistert i flere år, men er ikke så kjent blant folk flest. I tillegg til ukentlige timer, arrangeres det også familiedager et par ganger i året. Det er populære tiltak, som trekker mange mennesker. I vinter hadde de blant annet snorkelopplæring for barn.

- Min oppfatning er at det er mye mer interesse for naturisme nå. Vi har sett at det har kommet flere de siste par årene. Før var det mange med 80 besøkende på Kalvøya, i fjor hadde vi opptil 300 besøkende på én dag, sier Combee.

Han er også glad for å se flere unge mennesker blant baderne. Flere i 20-årene dukker opp, også til innebad.

- Hva skyldes det?

- Jeg tror det er større interesse generelt for naturisme. Folk vil ha det easy og kaste klærne.

Betaler selv

Det er naturiststranden på Kalvøya som er kjernen i foreningen, og årsaken til at den ble opprettet for 26 år siden. Foreningen jobber aktivt for å vedlikeholde og oppgradere området. Nå har de søkt kommunen om ny sand, nytt stupebrett og lekestativ. De tilbyr å betale deler av utgiftene selv.

- Selv om naturiststranden er kommunalt ansvar, prøver vi å legge forholdene til rette slik at flest mulig har anledning til å benytte denne perlen. Det mest viktige er kanskje det å ha det trygt, vi holder blant annet en del "tilsyn". Resultatet at miljøet er meget trivelig og avslappende for stor og små, og de aller fleste blander inn uten noe problemer. Selv om alle er naken, så er det tydelig at naturismen absolutt ikke har noe med sex å gjøre.

Frihet

- Det er nydelig å slippe og ha en klam og kald badedrakt som klistrer seg til kroppen. Her, sammen med andre naturister slipper jeg meg helt fri, sier Eileen Shaw (60) fra Asker. Hun har vært naturist i 14 år og forteller at man i samvær med andre nakne, slipper å tenke på siste skrik innenfor bikinimoten eller på hvordan man ser ut.

- Vi bryr oss ikke om hvordan man ser ut. Om man er tykk eller tynn, man kan være seg selv. Det er deilig å vite, for man kan fort bli sårbar når man ikke har noen klær på seg. Dessuten har vi det veldig sosialt sammen, forteller Eileen.