LES OGSÅ: – Bra at elevene synes skolen er viktig
Mer enn hver tredje ungdomsskolejente bruker to timer eller mer på lekser en gjennomsnittsdag i Bærum. Jentene i Asker følger hakk i hæl.
Det viser årets Ungdata-undersøkelse, en stor nasjonal kartlegging av ungdom fra 13 til 18 år.
– Nå rett før tentamen blir det mer lekser enn vanlig. Jeg må forberede meg litt ekstra, sier Lotta Holmlund (13), som går i 8. klasse ved Hauger skole i Bærum.
Hun kjenner seg godt igjen i funnene i Ungdata-undersøkelsen. Selv anslår hun at det går med rundt halvannen time til lekser hver dag – i likhet med drøyt en tredel av klassekameratene.
DEBATT: Ja til leksefri fritid
Karakterene skremmer
– Det er mye å sette seg inn i nå som vi har begynt på ungdomsskolen. Det er egentlig ikke så mye stress med selve leksene, men vi har som regel prøve etter hvert kapittel. Karakteren jeg får, viser om jeg skjønt faget eller ikke. Og jeg er jo litt redd for ikke å få det til, sier Lotta mens hun sitter bøyd over pensumbøkene i skolebiblioteket sammen med Filip Næss Henriksen (13).
– Jeg synes særlig det er vanskelig med et nytt fremmedspråk. Jeg bruker i alle fall mest tid på fransk-leksene, sier han.
Kartleggingen viser at ingen andre tenåringer i Asker og Bærum leser mer lekser enn ungdommer på åttende trinn: 65 prosent av 13-åringene i Bærum bruker mer enn én time på lekser hver dag.
Til sammenligning bruker bare fire av ti elever i første klasse på videregående én time eller mer på skolearbeid i hverdagen. De eldste bruker riktignok mer tid enn de yngste tenåringene på lekser i helgene.
– Jeg jobber mye med fagene hjemme, jeg vil jo gjerne ha gode karakterer, forteller Lotta.
LES MER:
Leksehjelp også for de største
Guttene gjør mindre lekser
Det kommer imidlertid tydelig frem at fjortisguttene på langt nær bruker like mye tid som jentene på lekser. Mens 35 prosent av jentene på ungdomsskolen leser lekser mer enn to timer daglig, er det bare halvparten av guttene som setter av så mye tid.
– Jeg må skynde meg ferdig med leksene for å rekke fotballtreningen, så jeg gjør meg ferdig med leksene med én gang jeg kommer hjem fra skolen selv om det ikke er så gøy, sier Filip, som anslår at han bruker drøyt en time på lekser hver dag.
– Jentene mer modne
– Jeg er ikke overrasket over at jentene gjør mer lekser – de er mye mer modne enn guttene når de begynner på ungdomsskolen, sier rektor Øystein Dolve ved Hauger skole. Han mener forskjellen jevner seg ut i 10. klasse.
– Jeg har aldri hatt så kunnskapsrike elever, det virker som de virkelig ønsker å lære. Mange av dem jobber mye for å få gode karakterer, sier rektoren. Han mener imidlertid at det ikke er noe mål å bruke mest mulig tid på lekser.
– Elevene skal ha tid til et liv ved siden av skolen. Ved skolen vår koordinerer vi alle lekser og prøver i ulike fag slik at det ikke skal bli for mye på én gang. Vi gir dessuten lekser fra time til time, fordi vi vil at elevene skal bruke lekser til å repetere kjent stoff og unngå skippertak, forklarer Øystein Dolve.