En feilekspedering ved Apotek 1 ved Trekanten i Asker sentrum kunne fått fatale følger, viser en brevveksling mellom Helstilsynet og Statens legemiddelverk som Budstikka har fått tilgang til.

Fikk 1000 ganger for sterk dose

Det er øre-, nese- og halsspesialist Sverre Dølvik, ved AGRO-klinikken i Asker sentrum, som har varslet Helsetlsynet i Oslo og Akershus om feilekspederingen.
Dølvik skulle starte opp allergivaksinasjon for en kvinnelig pasient, som slet med kraftig bjørkepollenallergi.

LES OGSÅ: Apotek-sjefen: - En uforsvarlig feil


Behandlingen innebærer at pasienten utsettes for gradvis økende doser av det allergifremkallende stoffet via injeksjoner, for å «lære» kroppen å uskadeliggjøre allerggenet.

Da pasienten skulle hente ekstraktet fikk hun utlevert en 1000 ganger så sterk dose av stoffet hun var allergisk mot, enn hva hun egentlig skulle fått.

Ble oppdaget av legen

– Da hun kom hit med allergenekstraktet for å starte injeksjonsbehandling, viste det seg at hun hadde fått utlevert 100.000 SQ-enheter fra apoteket, skriver i et brev til Helsetilsynet.

Legen oppdaget feilen, og pasienten fikk heldigvis ikke satt injeksjonen.

– Hvis det hadde skjedd ville det foreligget en reell fare for anafylaksi, og potensielle komplikasjoner til dette, skriver Dølvik til Helsetilsynet.

Anafylaksi er en livstruende allergisk sjokktilstand, som medfører den sterkeste allergireaksjonen et menneske kan oppleve etter å ha blitt utsatt for noe man er allergisk mot (se fakta).

LES OGSÅ: Stjal morfin fra de døde

I Norsk Elektronisk Legehåndbok beskrives anafylaktisk sjokk som en livstruende tilstand, som krever akutt behandling.
  

Ber legemiddelverket granske saken  


Fylkeslege Petter Schou har bedt legemiddelverket om å vurdere om kravene til apotekets virksomhet er oppfylt.

–Helsetilsynet i Oslo og Akershus ber om å bli underrettet så snart legemiddelverket får avklart hendelsesforløpet og vurdert apotekets håndtering av avviket, slik at vi kan følge opp våte tilsynsmessige ansvar, skriver fylkeslegen i brevet.