To brødre på 24 og 27 år fra Bærum, født i det tidligere Jugoslavia, ble tirsdag morgen pågrepet av politiet. Budstikka er kjent med identiteten til de to pågrepne og var tirsdag morgen i kontakt med deres far.

– Jeg har det veldig vanskelig. Jeg fikk i dag tidlig en telefon fra Asker og Bærum politidistrikt, som informerte meg om siktelsen. Opplysningene kom som et sjokk på meg, sier faren til Budstikka.

Faren forteller at han ikke har vært i kontakt med sønnene sine den siste tiden. For to uker siden var han i møte hos PST.

– Jeg visste ingenting om hva de skal ha drevet med, og skjønner ikke hva som har skjedd. Jeg tror de må ha blitt hjernevasket av noen i det religiøse miljøet. Det hele er forferdelig, sier han.

– På grunn av den sparsomme kontakten med sønnene mine vet jeg heller ikke når de skal ha vært i Syria. Jeg skulle ønske politiet hadde tatt fra dem passene deres, så ingen av dem fikk reist til Syria, sier han.

Avdelingsdirektør i PSTs etterforsknings - og påtaleavdeling, Jan Glent, sier til Budstikka at de siktede ble pågrepet på sin bopel ved sekstiden tirsdag morgen.

Tre pågrepet

Det var ved 08-tiden tirsdag morgen at PST la ut en pressemelding der de forteller at tre unge menn i 20-årene er pågrepet.

– Pågripelsene skjedde på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i – eller ytelse av støtte til – en terrororganisasjon, skriver PST.

Norske statsborgere

De tre pågrepne er alle norske statsborgere. Foruten brødreparet fra Bærum har politiet pågrepet en 29-åring, som er født i Somalia.

PST mener det er mistanke om at to av dem har deltatt som krigere for ”Den islamske staten i Irak og i Levanten” (ISIL) i Syria. ISIL er en utbrytergruppe av Al-Qaida.

– De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL, skriver PST som anser ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett.

– Systematisk tortur

Grupperingen er en av flere som har vært aktive i den væpnede konflikten i Syria.

– ISIL ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013. ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten, skriver PST.

– Også en trussel mot Norge

Politiet mener at de tre også representerer en trussel mot Norge og våre allierte, og de vil fremstille de tre for varetektsfengsling.

– Som jihadist-gruppering med global jihad som målsetting, bygger ISILs ideologi på et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier.

På bakgrunn av dette, og i tillegg hva etterforskningen har frembragt, mener altså PST at de tre kan være en trussel også her i landet.

Det er flere år siden norske myndigheter advarte mot hva hjemvendte krigere fra dette området kan by på av utfordringer her hjemme.