Enda et båtvrak skaper frustrasjon

UTBRENT: Båtvraket har ligget snart to måneder utenfor Statoil-bygget, som sees rett bak på bildet.

UTBRENT: Båtvraket har ligget snart to måneder utenfor Statoil-bygget, som sees rett bak på bildet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I snart to måneder har en utbrent tresnekke ligget på stranden nedenfor Statoil-bygget. Nå lover eieren å fjerne vraket.

DEL

Det var den 29. juni at en tresnekke tok full fyr rett utenfor det lille, runde steinhuset ved Sjøflyhavna på Fornebu. Båten ble totalt ødelagt, men ingen mennesker kom til skade. Siden har båten blitt liggende på stranden som eies av IT Fornebu.

– Uken etter brannen tok vi kontakt med politiet for å få vite hvem som eier båten, og vi fikk flere numre. Vi har prøvd å ringe og sende sms flere ganger, men ikke fått noe respons før nå. Imidlertid lover eier nå å fjerne vraket, forklarer IT Fornebus eiendomssjef Ole Silnes.

– Er den utbrente båten til noen fare for omgivelsene slik den ligger?

– Nei, vi vurderer det ikke slik, sier Ole Silnes.

Havari på Holmen

Enda lenger har en havarert plastsnekke ligget på en privat strand på Landøya. Den drev inn og ble ødelagt av steinene etter å ha fått motorstopp 22. juni. Like etterpå solgte eieren båten mot at ny eier skulle få fjernet den fra stranden.

Det har imidlertid aldri skjedd.

Eieren av stranden, Tom Kronen, har vært i kontakt med redningsselskap, politi, og kommune, men det er ingen som har ansvaret for å få båten fjernet.

LES OGSÅ:

Sliter med å bli kvitt båtvrak på egen strand

Innfører returordning for båtvrak

– Det er grunneier som rår over problemet, og hvis båteier ikke fjerner vraket, er det opp til grunneier å sørge for at det blir gjort. Han må nok selv legge ut for arbeidet, og så søke regress gjennom et eventuelt sivilt søksmål, sier Bård Grønnesby, som har det operative ansvaret for politibåten. Det samme sier Yngve Kristoffersen i Asker kommune.

Tom Kronen mener at kommunen burde gjort mer.

– Hvis jeg anmelder båteieren, er det stor sannsynlighet for at saken bli henlagt, og da er jeg like langt, sier Kronen, som er møkka lei av saken.

Skattepenger

Pål Martin Eid i Statens Naturoppsyn ferdes mye på fjorden for å holde øye med naturvernområdene der. Han har ikke inntrykk av at hensatte båtvrak er noe økende problem.

– Når båteieren unndrar seg ansvaret for å få båten fjernet, blir det jo grunneier eller det offentlige som får problemet. Men kommunen vil nok kvie seg for å bruke skattepengene våre til å fjerne vrak som eieren ikke selv tar ansvar for, sier Eid.

Tidligere i sommer varslet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell at regjeringen vil innføre en form for returordning for båter.

– Kanskje det kan løse noe av problemet med å bli kvitt vrak, sier Pål Martin Eid.

Artikkeltags