Skyldes dette latskap eller noe annet? Si din mening nederst i artikkelen!

LES OGSÅ: Ap-politiker krever aksept for å gå i skiløyper

En skitur i marka kan by på mer enn flotte naturopplevelser. I de fleste skiløyper ligger det nemlig en god del hundeposer og hundemøkk, noe som skaper frustrasjon blant skifolket og hos Skiforeningens løypebaser.

– Det er mye slurving. Folk tar det ikke så tungt. Det verste er egentlig de som plukker opp hundebæsjen med pose, og som setter posen igjen – dem er det mange av, sier løypebas Lars Vethe, som kjører skiløyper fra Sydskogen i Røyken til Semsvannet og Solli.

Han preparerer også løypene på Eidjordet og i Vardåsen.

– At bikkja må gjøre sitt fornødne, har jeg ingen problemer med å forstå. Men når folk plukker opp bæsjen, putter det i en pose og så setter posen fra seg, da er det en bevisst handling, legger løypebas Ragnar Roll til.

Roll preparerer store deler av løypenettet i Vestmarka.

LES OGSÅ: Plukk opp møkka di

– Blir malt ned i snøen

Selv om hundemøkk unektelig bidrar til å trekke ned synsopplevelsen av marka, er det ikke det estetiske som løypebasene tenker på, først og fremst.

– Ofte blir det liggende i skitraseen, og da hender det at bæsjen blir dratt med når jeg kjører løypemaskinen. Dette er veldig dumt, særlig for unger som detter ofte, og som får dette på seg, sier Lars Vethe.

– Når vi kjører, blir papir, hundeposer og hundebæsj bare malt ned i snøen. Etter hvert blir snøen mer og mer møkkete, supplerer Ragnar Roll.

Et annet problem med posene er at de ikke brytes ned. Det kan skape problemer når snøen er borte.

– Setter man fra seg poser på dyrket mark, kan det ende opp i fôret til dyrene på sommeren. I neste omgang kan dyrene bli syke, sier Lars Vethe.

– Egoistisk holdning

Vethe møter mange hundeeiere når han er ute på jobb og prøver å snakke til dem.

– De fleste beklager, men du møter også på noen som ikke vil høre, og som bare rister på hodet og går videre, fortsetter Vethe, som tror det handler om latskap.

– Jeg tror rett og slett at de ikke gidder å ta opp møkk, eventuelt ta med seg posen. De tenker ikke på konsekvensene og kaster det fra seg så lenge ingen ser.

Roll er på sin side klar på at det dreier seg om en egoistisk holding.

– Man leser om at det er de mest opplyste og skolerte menneskene som er de ivrigst skiløperne. Men selv de best utdannende menneskene kaster fra seg i naturen. Det er en gjengs holdning som er altfor egoistisk. Folk tenker at «bare jeg får en fin tur, så kan det være det samme med dem som kommer etter meg», sukker Roll.

LES OGSÅ: Møtes av hundebæsj på gravplassen

– Vipp det ut av traseen

Begge løypebasene ønsker å være klare på at mange skiløpere og hundeeiere oppfører seg slik de skal på tur og tar avfallet med seg. Likevel legger de ikke skjul på at det er en god del som ikke viser respekt for naturen og sine medmennesker.

– Vi i Skiforeningen er glad for at folk bruker marka, men vi bør ha en helhetlig tanke og ikke forbruke den, avslutter Roll.

Og for dem som ikke vil ta med hundebæsjen hjem i en hundepose, er rådet som følger:

– Det beste er å ta staven eller en liten spade og vippe det ut av hele traseen, avslutter Lars Vethe.

LES OGSÅ: Frustrert over masse hundemøkk på Røykenveien