I alt fem arkitektfirmaer var med i finaleheatet, og skal en tro juryen så var konkurransen hard. Likevel var det to av forslagene som juryen falt spesielt for.

Det var forslaget «Norges sunneste by» og vinnerforslaget «In The loop». Sistnevnte var det Dark Arkitekter i Oslo og Adept fra Danmark som har utviklet. Da i samarbeid med en rekke andre byutviklingsspesialister som ACT, Rambøl Norge AS, Esbesen Rådgivende Ingeniører og Bygganalyse.

Del på Facebook

LES OGSÅ: Slik kan nye Asker bli

– Asker har tatt grep

Juryen mente det prosjektet fortjener seieren, siden det har det beste overordnede byplankonseptet. «Loopen» knytter sammen fire tyngdepunkt, to fra den gamle bydelen og to i den nye. Disse fire tyngdepunktene er med på å aktivisere hele sentrum på en måte som en ikke-finner i de andre forslagene. Videre har det lagt opp til bygningskropper og kvartaler som virker fornuftig i forhold til hva de skal romme, og har dimensjoner som passer inn i et bysentrum som Asker.

– Jeg synes Asker alt har lyktes i arbeidet med å etablere et bysentrum med gode rom og gode arkitektur. De har tatt grep i forhold til utbygger og klart å ha ryggrad. I langt større grad enn det de har gjort i min gamle hjembygd Bærum, sier Alv Skogstad Aamo som er partner i arkitektfirmaet Dark. Og blir supplert av Anders Lanke, den danske samarbeidspartneren:

– Asker har mange av de samme kvaliteter som de byer vi gjerne vil skape i Danmark, byer som er med å skape en sunn livsstil. Man skal kunne oppholde seg der uten å måtte kjøpe noe hele tiden.

I den retning har de nå lyst til å utvikle Asker videre.

Skal kna prosjektet videre

Firmaet ble hjertelig gratulert av både kommuneplansjef Tor Arne Midtbø og leder av juryen for arkitektkonkurransen, varaordfører Ole Jacob Johansen, konkurrenter og andre fremmøtte i kommunestyresalen i Asker rådhus.

Nå skal styringsgruppen som har representanter fra kommune og grunneiere kna prosjektet videre, deretter vil arkitektfirmaene Dark og Adept få sjansen til å utvikle planene sine videre om partene blir enige om pris og vilkår.

I det videre arbeidet har de også mulighet til å bruke elementer fra de andre forslagene og innspill som kommer underveis. Først i 2014/15 vil planene ha kommet så langt at eventuelle utbyggere kan slåss om sin bit av det som kalles Askers indrefile.