De snakker ut med ungdommene – og nå skal de hedres

Utvalgsleder Morten Skauge (H) gratulerer Ida Vesterås (f.v.), Mariann Solberg Lindtjørn og Liv Hilde Briså som nå skal til Brussel og Europarådet for å hedres for den jobben de gjør.

Utvalgsleder Morten Skauge (H) gratulerer Ida Vesterås (f.v.), Mariann Solberg Lindtjørn og Liv Hilde Briså som nå skal til Brussel og Europarådet for å hedres for den jobben de gjør. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De hjelper Bærums-ungdom til å ta makt over eget liv. Samtaleprosjektet «13-20» er så unikt at det nå tildeles Eurodiaconia Award 2014.

DEL

Samtaleprosjektet ble etablert etter forslag fra kirken i Bærum i 2010, og ble ganske fort velsignet med 2 1/2 stilling betalt av kommunen.

Den siste halve stillingen spleiser alle de ti menighetene i Den norske kirke i Bærum på.

– Veldig tilfredsstillende å se at samarbeidsprosjektet som kirken og kommunen har gått sammen om blir lagt merke til langt ut i Europa. Likeså de gode resultatene de har fått til i løpet av så kort tid, leder av sektorutvalget i Bærum for frivillighet, idrett, kirke og kultur (Frikk), Morten Skauge (H).

– Lavterskeltilbudet med en voksensamtale ser vi klart nytten av. Også den gode jobben de i prosjektet gjør, fortsetter han.

Hederen blir markert i Brussel 3. november.

LES OGSÅ: Dette frykter tenåringsforeldre

Teamet

De Skauge viser til, er Ida Vesterås, faglig leder Mariann Solberg Lindtjørn og Liv Hilde Briså.

For det er disse tre som har gjort jobben som er blitt lagt merke til av det ledende nettverket for diakonalt arbeid i 22 europeiske land. En sammenslutning hvor de fleste kirkene i Europa er med, og hvor både Den norske kirke, Diakonhjemmet og Kirkens Bymisjon er medlemmer her hjemme i Norge.

– Vi startet med en halv stilling betalt av kommunen og en halv av kirken i 2010. Det tok ikke lang tid før vi var tre som jobbet sammen, forteller faglig leder Mariann Solberg Lindtjørn.

LES OGSÅ: - Vær taxi for ungdommen

Krevende ungdomstid

– Hva handler samtalene dere har om?

– Vi er innom mange områder. Men de viktigste er problematiske familierelasjoner, spiseforstyrrelser, overgrep, vold, depresjoner, selvskading og identitetskrise, sier sosionom og diakon, Ida Vesteraas.

– Hvordan jobber dere?

– Vi tilbyr et lavterskeltilbud som ligger mellom det ungdommen kan få i en ungdomsklubb eller annet frivillig arbeid og det etablerte hjelpetilbudet. Samtalene har vi på de unges premisser og kan skje under en spasertur, kjøretur, kanskje i hjemmet til ungdommen, forteller Liv Hilde Briså.

LES OGSÅ: - Vi snakker egentlig ikke om følelser i guttegjengen

Hun har sågar tatt masteroppgaven sin på det spesielle Bærums-opplegget.
– De unge som kommer til oss, eier sin egen situasjon. Vi er medvandrere for dem, avslutter faglig leder Mariann Solberg Lindtjørn.

Artikkeltags