Bygger opp sammenrast kalkovn for over 5 millioner

FULL KOLLAPS: Kalkovnen skal nå bygges opp igjen.

FULL KOLLAPS: Kalkovnen skal nå bygges opp igjen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kalkovnen på Brønnøya i Asker, som sto modell for Bærums kommunevåpen, skal restaureres. Over fem millioner kr er satt av til arbeidene.

DEL

Fylkesutvalget i Akershus er den siste av rike onkler som nå lover penger til kulturminnet, som egentlig står Asker, selv om Bærum har rappet det til sitt varemerke.

Opptil 1,25 millioner kroner bestemte utvalget for kultur, frivillighet og folkehelse i fylket å bruke i sist møte, mandag. Det kommer i tillegg til fire millioner kroner som Riksantikvaren og Sparebankstiftelsen tidligere har lovet til gjenoppbyggingen av kalkovnen på Brønnøya.

Spleiselag

– Det er riktig at vi bevilget opptil 1,25 millioner kroner, men vi kommer til å gå inn forhandlinger med både Bærum kommune og Asker kommune, og ser det som en forutsetning at de blir med på spleiselaget, utdyper Vibeke Limi (Frp), hovedutvalgs leder.

LES OGSÅ: Her står 10 personer for å avgjøre fremtiden til en kalkovn

Men nøyaktig hva restaureringen vil koste vet hun ikke før jobben blir prissatt etter en anbudsrunde. Det var i november 2012 at den fredede kalkovnen på Brønnøya kollapset.

Ifølge riksantikvar Jørn Holme anses den som et av Akershus’ viktigste kulturminner.

Penger på stedet

Så var heller ikke han og daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sene om å gjeste den sammenraste kalkovnen sommeren 2013, og lovet på strak arm at restaureringen skulle foretas uten å belaste de private grunneierne.

Videre ble det lovet at Riksantikvaren skulle betale 2/3 av de totale kostnadene.

VELLEDER:  – Et av Askers viktige historiske steder er i ferd med å gå tapt

Etter den tid har også Sparebankstiftelsen tatt på seg spanderbuksene, og nå også fylkeskommunen.

Ovnen ble bygget av Anders Haagensen i 1874. Den er forløperen til de moderne industriovnene. Brambani brukte også denne ovnen mens han bygget en moderne ringovn på den østre delen av Brønnøya i 1892.

Spesielt

– Det er helt spesielt at det offentlig og en sparebankstiftelsen tar hele regningen, og at grunneiere slipper helt. Det er et unntak. Nå har vi påtatt oss ansvaret for gjennomføringen og kommer til å sende ut invitasjon til anbud ganske snart, sier Limi.

Trolig rekker fylket ikke å få startet arbeidene alt i 2014, i så fall blir det senhøstes. Arbeidene må gjøres i sommerhalvåret.

– Vi må også vurdere hvordan den skal mures opp igjen. Om det brukes kaldmørtel kan vi risikere at det ikke går så mange år før den må restaureres på nytt. Videre må vi få avklart hvem som i fremtiden tar vedlikeholdet av kalkovnen, understreker hovedutvalgsleder Vibeke Limi.

Artikkeltags