Brøt loven med innleide vikarer

BRUTT LOVEN: Arbeidstilsynet har avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i Bærum kommune etter å ha gransket timelister og lønnsslipper til 15 innleide vikarer gjennom et helt år.

BRUTT LOVEN: Arbeidstilsynet har avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i Bærum kommune etter å ha gransket timelister og lønnsslipper til 15 innleide vikarer gjennom et helt år. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bærum kommune får kraftig kritikk av Arbeidstilsynet etter at flere innleide helsevikarer har jobbet langt mer enn loven tillater.

DEL

For lange dager, for lite hvile og ulovlig overtid. Det er blant funnene Arbeidstilsynet har gjort etter å ha gransket timelister og lønnsslipper til 15 innleide vikarer i Bærum kommune gjennom et helt år. Alvorlig, mener Arbeidstilsynet.

– Ja, det er alvorlig. Det vi har avdekket her er mange og til dels grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier regiondirektør Hanne Luthen i Arbeidstilsynet Østfold og Akershus.

Gjentagende lovbrudd

Vikarene har utført arbeid innen helse og omsorg og kommer fra de private bemanningsbyråene Adecco, Vacant helse og Helsenor.

– Det vi ser er gjentagende brudd på loven gjennom hele 2010 med blant annet lange uker og doble vakter, sier Luthen.

Selv om bemanningsselskapene har arbeidsgiveransvaret for sine ansatte, er kommunen pålagt å føre kontroll med at kravene til lønns- og arbeidsvilkår overholdes. Nå har Bærum fått pålegg om å gjennomgå og skjerpe rutinene.

LES OGSÅ: Kommunen legger seg flate

Dropper politianmeldelse

Arbeidstilsynet har konsentrert undersøkelsene rundt de 5 vikarene fra hvert av de tre bemanningsbyråene som har jobbet mest. Blant funnene er:

  •  78,5 timers arbeidsuke.
  •  Daglig arbeidstid på 15 timer syv dager i strekk
  •  23,25 timer innenfor et døgn.

– Samlet sett vet vi at man øker risikoen for helseplager om man jobber lenge over tid, for eksempel søvnvansker, fordøyelsesplager og hjerte og karsykdommer. I tillegg øker sannsynligheten for skader og ulykker fordi man får redusert oppmerksomhet. Det er ikke tilfeldig at lovverket definerer en øvre grense, sier Luthen.

Slipper trolig politianmeldelse

Saken er fortsatt til behandling hos Arbeidstilsynet. Endelig vedtak kan ventes rett over sommeren. Trolig slipper kommunen politianmeldelse.

– Selv om det er mange brudd er vårt inntrykk at Bærum tar dette veldig alvorlig og kommunen har allerede tatt tak i problemene, understreker Luthen.

Artikkeltags