Brannfolk frykter stråling - dropper nytt nødsamband

PLAGES: Bruken av det nye nødnettet har ført til helseplager for brannfolkene, sier overbrannmester Rolf Storbråten. FOTO: KARL BRAANAAS

PLAGES: Bruken av det nye nødnettet har ført til helseplager for brannfolkene, sier overbrannmester Rolf Storbråten. FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Brannvesenet i Asker og Bærum har i stor grad parkert sitt nye nødsamband på grunn av det de mener er stråleplager.

DEL

Brannvesenet tok i bruk Tetra-sambandet, eller nødnettet, i oktober. Raskt kom det klager fra brannfolk om at bruken av sambandet førte til hodepine og kvalme.

Direktoratet for nødkommunikasjon avviser at det er grunn til å frykte stråling.
Spesielt skal testing når flere mannskaper bruker sambandet i samme bil under utrykning ha ført til plager.

– Vi var fem i bilen, og alle følte ubehag. Vi fikk plager som varte en stund etterpå. Målinger har vist at når vi kjører, spesielt i områder med lav dekning så søker apparatene intenst etter basestasjoner, forteller overbrannmester Rolf Storbråten.

AMU stanset bruk

Plagene ble så store etter fire uker at dette ble en sak for brannvesenets verneombud.

– Vi fikk gjort vedtak i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) om at bruken av Tetra skal være på et absolutt minimum, sier verneombud Espen Ødegård.

I praksis har brannvesenet sluttet å bruke Tetra til utvarslinger, som røykdykkersamband og som mobiltelefon.

– Hvordan har ledelsen i Asker og Bærum brannvesen reagert på dette?

– Ledelsen har full forståelse for vår usikkerhet og de ønsker å finne ut hva dette er. De skal berømmes for sin holdning til dette, sier Rolf Storbråten.

Viser til strålevernet

Like fornøyd er han ikke med responsen hos Direktoratet for nødkommunikasjon.

– De støtter seg på Statens strålevern og vil ikke høre på oss, sier Storbråten.

Hos Direktoratet får brannfolkene liten støtte.

– Vi er så langt ikke kjent med sikre forhold som tyder på at stråling fra sambandet er årsak til hodepine eller andre plager. Vi forholder oss til at Statens strålevern og produsenten sier at dette utstyret leveres innenfor regelverket, sier markedssjef Jostein Hesthammer i Direktoratet til Budstikka.

– Vil dere undersøke brannfolkenes erfaringer videre?

– Vi vil se dette over tid og en undersøkelse vil kreve store, kliniske studier. Vi vil derfor heller forholde oss til undersøkelser som er gjort internasjonalt der dette utstyret er brukt over langt tid. Der bruker flere tusen brukere utstyret uten at det er rapportert om store problemer, sier Hesthammer.

Utreder selv

Dette har altså ikke Asker og Bærum brannvesen slått seg til ro med. Nå gjennomfører de egne målinger og de har engasjert vitenskapelig ekspertise som skal vurdere internasjonale studier av Tetra-systemet.

– Inntil vi får klarhet i hva dette er vil bruken av nødnettet være minimal fra vår side, sier Storbråten.

FØLG BUDSTIKKA PÅ FACEBOOK:

Artikkeltags