Onsdag formiddag var slepet av den forsinkede bryggen kommet til sjøen utenfor Stavern og har kurs mot Oslofjorden.

Etter god driv innover Oslofjorden i natt vil bryggen ankomme Fornebu torsdag formiddag. Kloken 7 i morgen passerte den Drøbak.

Men dette er ikke tidsnok til å sette inn Tidevind på ruten fra mandag som planlagt.

Utsatt

– Vi har nå besluttet at starten blir mandag 10. november med første avgang fra Aker Brygge klokken 06.30, sier pressetalsperson Sofie Bruun i Ruter.

Etter at slepet av den store betongbryggen på 180 tonn, som er bygget på Vestlandet, har ligger værfast i Farsund, Kristiansand, Arendal og sist i Langesund, kom slepet i gang igjen onsdag morgen og er på vei nordover.

Selv om bryggen kommer før opprinnelig åpning, har Otto Aam i Marina Solution som bygger Bryggen påpekt at det trengs fire-fem dager med klargjøring før bryggen er klar til bruk. Og så skal ruten prøvekjøres før oppstart.

Den etterlengtede båtruten skulle startet 1. oktober, men ble da forsinket av produksjonsproblemer med bryggen som skulle kontraktsmessig skulle leveres 21. september.

Prøvetur uten brygge

Sofie Bruun sier at de hadde en prøvetur med båten onsdag formiddag, men da uten å legge til ved bryggen som befant seg langt unna.

Allerede forrige onsdag formidlet kommunen en bekymringsmelding til Ruter da slepebåten Abramis måtte gjøre vendereis da den kom ut i sterk vind utenfor Arendal. Lørdag gjorde den igjen et rykk og passerte Risør og Kragerø før den la seg til i Langesund i påvente av mindre vind. Det blåste da opp til kuling i Skagerak.

Bryggen som nå etableres er midlertidig i påvente av en permanent brygge for rutebåtanløp i samarbeid med fylkeskommunen og Ruter. Da dette vil ta tid ønsket Bærum å få på plass et tilbud så fort som mulig i fravær av et banetilbud. Bærum legger ut rundt åtte millioner for den midlertidige løsningen som skal betales av Akershus fylke.

Samtidig arbeider kommunen med å regulere for permanent brygge.

12 avganger i rushet

Det er «MS Tidevind» til Nordled med plass til 147 passasjerer som skal trafikkere ruten mellom Fornebu og Aker Brygge. Den har tidligere gått i rute mellom Ålesund og Hareid før den ble att inn som rutebåt i Rogaland. Nå er den på plass på Aker Brygge.

Den får fem avganger om morgen mellom klokken 06.30 og 08.30 fra Aker Brygge og syv avganger om ettermiddagen mellom 14.45 fra Oslo og siste avgang klokken 18:00 fra Fornebu. Overfarten vil ta 12 minutter. Bussen har en rutetid på 20 minutter mellom Fornebu og Oslo rådhus.