– Hva kan kastes i do? spør Karoline G. Herolfsen barna i Toppenhaug barnehage på Bærums Verk.
– Papir! skriker barna entusiastisk.
– Hva slags papir?
– Dopapir!
Deretter sang Herolfsen og barna «Dovettsangen» om en pappa som hadde kastet makrell i do. «Pappa var fortvilet fordi på badet fløt det fritt».
Bærum kommune har gått sammen med Asker og Oslo kommuner om en dovett-kampanje. Kommunene og avløpsrenseanleggene har store problemer med fett og annet avfall som blir kastet i do.
LES OGSÅ: Nå lanseres «dovett-skolen»
Fårikål i do
Karoline G. Herolfsen som også skal besøke andre barnehager i Asker, Bærum og Oslo, fortalte barna om hvilke ting som ikke skulle kastes i do som q-tips, våtservietter og matrester.
Etter «Dovettsangen» fortalte hun en historie om Marte på fem år som hadde kastet smukken til lillebror Ole-Andreas i do, fordi han hadde rast ned «det høyeste legotårnet» hun hadde bygget.
Familien hadde spist fårikål. Far lå på sofaen og renset ørene med q-tips som han kastet i do. Mor ryddet kjøkkenet. Middagsrestene havnet i toalettet.
Marte fikk ikke sove, fordi hun hadde så vondt i magen etter å ha vært slem mot lillebor. Dagen etter var badet oversvømt. Rørleggeren måtte tilkalles.
– Q-tips er ikke lov å kaste i do. Det legger seg på tvers i røret og stanser papir, forteller rørlegger Morten Bachmann, og henter frem et avløpsrør.
– Rottene synes matfett er veldig god mat.
Les flere saker fra Bærums Verk her
Fikk diplom
Seansen ble avsluttet med en lek der barna skulle kaste ting riktig sted; i toalettet eller i søppelbøtten. Etterpå fikk alle barna hvert sitt dovett-diplom.
Ifølge overingeniør Helle Frodahl i Bærum kommune har mengden kloakksøppel siden 2008 økt med 100 tonn i Oslo, Asker og Bærum, basert på funn i renseanleggene på Slemmestad og Bekkelaget i Oslo.
– Folk er ikke bevisste på hva de kaster i do. Barn kan være en god innfallsvinkel fordi de kan være gode ambassadører ved å lære bort til foreldre og søsken, sier Frodahl.