– Hva kan kastes i do? spør Karoline G. Herolfsen barna i Toppenhaug barnehage på Bærums Verk.

– Papir! skriker barna entusiastisk.

– Hva slags papir?

– Dopapir!

Deretter sang Herolfsen og barna «Dovettsangen» om en pappa som hadde kastet makrell i do. «Pappa var fortvilet fordi på badet fløt det fritt».

Bærum kommune har gått sammen med Asker og Oslo kommuner om en dovett-kampanje. Kommunene og avløpsrenseanleggene har store problemer med fett og annet avfall som blir kastet i do.

LES OGSÅ: Nå lanseres «dovett-skolen»

Fårikål i do

Karoline G. Herolfsen som også skal besøke andre barnehager i Asker, Bærum og Oslo, fortalte barna om hvilke ting som ikke skulle kastes i do som q-tips, våtservietter og matrester.

Etter «Dovettsangen» fortalte hun en historie om Marte på fem år som hadde kastet smukken til lillebror Ole-Andreas i do, fordi han hadde rast ned «det høyeste legotårnet» hun hadde bygget.

Familien hadde spist fårikål. Far lå på sofaen og renset ørene med q-tips som han kastet i do. Mor ryddet kjøkkenet. Middagsrestene havnet i toalettet.

Marte fikk ikke sove, fordi hun hadde så vondt i magen etter å ha vært slem mot lillebor. Dagen etter var badet oversvømt. Rørleggeren måtte tilkalles.

– Q-tips er ikke lov å kaste i do. Det legger seg på tvers i røret og stanser papir, forteller rørlegger Morten Bachmann, og henter frem et avløpsrør.

– Rottene synes matfett er veldig god mat.

Les flere saker fra Bærums Verk her

Fikk diplom

Seansen ble avsluttet med en lek der barna skulle kaste ting riktig sted; i toalettet eller i søppelbøtten. Etterpå fikk alle barna hvert sitt dovett-diplom.

Ifølge overingeniør Helle Frodahl i Bærum kommune har mengden kloakksøppel siden 2008 økt med 100 tonn i Oslo, Asker og Bærum, basert på funn i renseanleggene på Slemmestad og Bekkelaget i Oslo.

– Folk er ikke bevisste på hva de kaster i do. Barn kan være en god innfallsvinkel fordi de kan være gode ambassadører ved å lære bort til foreldre og søsken, sier Frodahl.

Les flere nyheter her