Nitten år gammel startet blogger Kristine Økern fra Vøyenenga treningen mot å bli fitnessutøver på et studio i Oslo. Tilbudet om doping kom raskt – fra trenere på studioet. Da den nå 24 år gamle Bærums-jenta takket nei, fikk hun beskjed om at hun ikke hadde noe i fitnessmiljøet å gjøre, fordi «alle der dopet seg».

– Da valgte jeg å slutte, forteller Økern.

Lørdag fortalte Budstikka om styrketreningstrenden som herjer blant ungdom. Mange har utseendet som motivasjon for treningen, noe som gjør fristelsen til å ta snarveier stor. Ifølge kontorsjef i Tollvesenet Oslo og Akershus, Jon Aspelund, gjør tollvesenet rundt 1.000 beslag av dopingmidler årlig.

– De siste par årene har importen av dopingmidler og ulovlige legemidler økt med 30–40 prosent. De fleste av disse produktene retter seg konkret inn mot trening og kroppsbygging, og det er en klar økning i bestillinger fra unge mennesker, sier Aspelund.

– Stadig yngre målgruppe

Når utseende og raske resultater er målet, er veien til å bruke ulovlige midler kortere, mener kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien.

– Trening skal i utgangspunktet være sunt og helsefremmende. Men et sterkt fokus på raske resultater kan bidra til at unge mennesker fristes til å bruke dopingmidler, sier Byfuglien.

– Det store bildet viser at doping i økende grad når unge mennesker. Motivet er ikke å få bedre idrettsprestasjoner, men å perfeksjonere utseende sitt. Dette er en trend vi er bekymret for, sier han.

Aspelund i Tollvesenet bekrefter økningen.

– Vi opplever blant annet en massiv oppgang i anabole steroider, muskelbyggende legemidler og det som kalles «barbiedop» – som skal gjøre jentene tynne og brune. Kundene har blitt yngre og yngre, spesielt de siste to-tre årene. Noen av dem er helt nede i 12-årsalderen, forteller han.

Tester medlemmene

1. juli 2013 ble kjøp, salg import og bruk av anabole steroider kriminalisert.

– Antidoping Norge har fått tre millioner kroner over statsbudsjettet for å styrke arbeidet mot doping som samfunnsproblem, opplyser Byfuglien i Antidoping Norge.

Mange av dem som benytter seg av ulike dopingmidler er å finne på treningssentrene rundt omkring.

Produktdirektør i treningssenterkjeden Evo Fitness, Henning Holm, er godt kjent med utfordringer knyttet til dopingbruk. Kjeden utfører jevnlig tester på sine medlemmer.

– Flere og flere kommer til sentrene med et mål om å bli større, i stedet for å bli sunnere. Å bygge opp en god form tar lang tid, noe som gjør at mange dessverre tyr til snarveier som overdreven trening og doping, sier han.

– Vi ser en økende bruk av doping blant unge gutter – 90 prosent av dem vi kaller inn til samtale eller testing er menn mellom 18 og 28 år, legger Holm til.

De siste årene har kjeden på landsbasis innkalt til 53 dopingsamtaler, utført 22 dopingtester, og kastet ut 27 personer på bakgrunn av antatt eller bekreftet dopingbruk, opplyser Holm.