Asker er best på bredbånd i Norden

Asker kommune er best på bredbånd og digitalisering i Norden. Lene Conradi sammen med Per Morten Hoff, IKT-Norge).

Asker kommune er best på bredbånd og digitalisering i Norden. Lene Conradi sammen med Per Morten Hoff, IKT-Norge). Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Asker er bedre enn Oslo, Stockholm og København på bredbåndstilgang og digitale tjenester i offentlig sektor.

DEL

– Det er fantastisk at vi blir kåret til Norges beste bredbåndskommune. Utmerkelsen er en anerkjennelse av at vi har tilrettelagt våre digitale tjenester og infrastruktur og inspirerer oss til å fortsette med å være på hugget, sier Askers ordfører Lene Conradi i takketalen.

I forbindelse med at Regjeringen arbeider med å fulldigitalisere offentlig sektor, har Telenor og IKT-Norge fått analytikere i Nexia DA til å utarbeide en studie over hvilke nordiske kommunersom er best til å digitalisere egne tjenester og legge til rette for mobil infrastruktur og bredbånd i bygninger og gater.

43 nordiske byer

Mandag ettermiddag ble studien presentert hos Telenor på Fornebu. Øverst på rankinglisten tronet Asker over Stockholm, Kristiansand, Bergen, Bodø og Umeå.

– Det er spennende resultater vi får i undersøkelsen, hvor kommunene møter utbyggere, kabeleiere og egne borgere på ulik måte med sine lokale strategier og reguleringer. Byer som Asker ser digitale tjenester og infrastruktur i sammenheng. Dette er noe alle kan lære av, sier Telenor Norges toppsjef Berit Svendsen.

Nordic Broadband City Index rangerer 43 nordiske byer og kommuner, derav 15 norske. I studien har Nexia DA sett på blant annet adgang til å legge ned bredbånd og fiber, basestasjoner, gravedybder og IT-strategier. Analytikerne i Nexia DA har også intervjuet entreprenører, eksperter og kommunale saksbehandlere.

Asker framstår som best i Norden, med helhetlige planer som ser tjenester og infrastruktur i sammenheng, ifølge undersøkelsen.

– Vi er overrasket over at det er så store forskjeller mellom byene. Her har både bransjen og byene mye å lære av foregangskommuner som Asker. En del byer satser sterkt på digitale tjenester, men glemmer infrastrukturen. For alle som arbeider med digitaliseringen av Norge åpner denne studien et helt nytt kapitel for inspirasjon og politikkutvikling, uttaler generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Tidlig start

Siden midten av 1990-tallet har Asker satset på digital teknologi. Conradi fremhevet kommunens digitale innbyggertjenester som «Why it’s learning?», Askerdialogen og nettchat på servicetorget, samt prosjektet Fiber til folket i 2010.

Videre la ordføreren vekt på at Asker kommune ikke er bredbåndseier, men at kommunen har avtale med eksterne aktører.

– Kun to av kommunestyrets medlemmer får sakspapirene i papirformat, kommenterer hun.
– Vi har nysgjerrige ansatte som er åpne og sultne på nye løsninger, avslutter Lene Conradi.

Bærum kom på 35. plass.

Les flere nyheter her

Artikkeltags