Årets desember den kaldeste på 25 år

SPRENGKULDE: Årets mørkeste dag ga den kaldeste natten på mange år i Asker og Bærum. Flere steder i Bærum bikket gradestokken minus 20 grader. FOTO: TORE GURIBY

SPRENGKULDE: Årets mørkeste dag ga den kaldeste natten på mange år i Asker og Bærum. Flere steder i Bærum bikket gradestokken minus 20 grader. FOTO: TORE GURIBY

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Vintersolvervdagen har så langt bydd på vinterhalvårets laveste temperaturer. I Asker må vi helt tilbake til 1985 for å finne tilsvarende kulde.

DEL

– Akkurat når den strengeste kulden oppunder og i selve julen 2010 ble avlyst av statsmeteorologene på Blindern, har værgudene villet noe annet. I de sene natte- eller tidlige morgentimene gikk temperaturene i bygdene våre ned til det kaldeste som har vært på henholdsvis 25 og 15 år, skriver værstatistiker Bernt Lie på sin nettside Vær og Vind.

Bikket minus 20

Mens det på Sem i Asker har vært minus 19,1 grader på det kaldeste i natt, så bikket gradestokken minus 20 flere steder i Bærum.

– På Dønski i Bærum var det minus 20,6 grader i minimum i natt frem til kl. 07.00. Morgentemperaturen ved dette klokkeslettet var tjue blank av blå grader, fortsetter Lie.

– Vi må tilbake til 1995 for å finne lignende desemberkulde her. Den 28. desember 1995 var det minus 21,4 grader her på Dønski, legger han til.

Les også: Glatt, hvitt og blått

Kaldeste på 25 år

Askerbøringene opplevde på sin side den strengeste desemberkulden på 25 år i natt.

– Vi må nemlig tilbake til 1985, til nyttårsaften, for å finne noe kaldere enn det var like før 07.00 i morges, kan vi konstatere. På årets siste dag for 25 år siden var det minus 19,9 på det aller kaldeste, slår Lie fast.

Høye skyer

Ifølge Bernt Lie kunne gradestokken fort ha krøpet enda lenger ned i natt. Høye skyer skal imidlertid ha vært årsaken til at det ikke skjedde.

– Sent i natt drev det inn noen mellomhøye og høye skyer også over Asker og Bærum. Dette har bidratt til at det ikke ble enda kaldere enn det ble.
Kanskje en liten trøst for mange blåfrosne som ventet på buss og bane og tog som ikke helt ankom i henhold til ruteplanen, avslutter Lie.

Les også: Sprengkaldt julaften

Artikkeltags