Arenaen var Askers stolthet, biblioteket, og salen talte rundt 100 personer.

Tonen var god på det åpne møtet i Asker Høyre og Erna Solberg hadde snakket lenge og vel om betydningen av å satse på gode lærere i skolen.

Da klinket hun til om E18.

Tegnet hele bildet

I stedet for å gi forsamlingen det de gjerne ville høre, satte Erna Solberg samferdselspolitikken inn i et større perspektiv.

– Hvis dere tror at alle kan være på E18 i egen bil: Glem det. Vi må også gjøre noe med kollektivløsningene, sa Erna Solberg.

LES OGSÅ: - Kolsåsbanen blir bygget for sakte

Hun pekte på at køer koster penger, også for bedriftene. I verste fall betyr det også at nødvendig kompetanse forsvinner fra landet. Derfor må regionene bygges ut helhetlig.

– Vi trenger en felles utviklingsstrategi, også fra Oslo til Drammen. Når en slik strategi er på plass, må også staten være en medspiller og være med på forpliktende løsninger. Da må staten ikke lage detaljproblemer, men skjære igjennom i tråd med utviklingsplanene, sa hun.

– E18 er viktig

Etter kraftsalven om behovet for kollektivløsninger nyanserte hun også ved å si at E18 er viktig, og at ikke alle skal reise kollektivt.

– Vi la inn 200 millioner til oppstartskostnader for E18 på årets budsjett. Prosjektet bør ikke være 100 prosent statlig.

Etter dette bemerket ordfører Conradi at hun igjen følte seg mye roligere på E18-sakens vegne.

Men ordføreren og den til dels godt voksne forsamlingen fikk ikke hvile lenge i fred, heller ikke i sykehussaken var Erna Solberg ute etter å behage sitt publikum.

– Hvis du får hjerteinfarkt spiller det liten rolle om sykehuset ligger i Bærum eller i Drammen. Det som avgjør om du overlever er hva folk rundt deg kan og gjør den første tiden, om ambulansepersonellet er dyktige, om bedriften din eller stedet der du er har en hjertestarter. Deretter om sykehuset du kommer til er dyktige, sa Solberg.

LES OGSÅ: Flere vil ha Erna

Pensjonistene trekkes

Før Erna Solberg ble med på en omvisning i biblioteket svarte hun også på 10–15 spørsmål fra salen.

Det handlet om alt fra behovet for lederprogrammer for rektorer, den trege prosessen for å få på plass en svevebane på Fornebu, om integreringspolitikk og spørsmål om hvorfor dagens pensjonister skal få reduserte pensjonene med 0,75 prosent.

– Det siste er fordi dagens unge vil få mye mindre pensjoner igjen for pengene de betaler enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen. Derfor er det riktig at også dagens pensjonister bidrar, slo partilederen fast.