3000 ungdommer med valgets kval til skolebuffet

UTMERKET MAT: Belset-elevene (f.v.) Victor Aasland, Markus Mishimura, Philip Menentiev, Johannes August Bertnes, Petter Bærvahr og Thomas Gylseth Eie fikk utmerket traktement fra Rosenvilde-elever Sebastian Folchert (lengst til venstre) og Kristian Width.

UTMERKET MAT: Belset-elevene (f.v.) Victor Aasland, Markus Mishimura, Philip Menentiev, Johannes August Bertnes, Petter Bærvahr og Thomas Gylseth Eie fikk utmerket traktement fra Rosenvilde-elever Sebastian Folchert (lengst til venstre) og Kristian Width. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det så litt ut som en buffet, men de gomlende var ikke middelaldrende i dress og kjoler, men 10.-klassinger på leting etter veien å gå videre. De unge fikk mye å tenke på i kveld.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Noen visste de var på rett vei og andre snudde kanskje. Rundt 3.000 ungdommer fra 10. klasse kommer til å søke seg inn på videregående skoler i løpet av vinteren.

Det var Utdanningstorget i regi av Akershus fylkeskommune som presenterte 12 videregående skoler i området for potensielle nye elever til høsten på Thon Oslofjord.

– Mye god mat, samstemmer 10-klassingene fra Belset ungdomsskole Budstikka møtte i kveld. Etter mange skoleår sammen skal guttegjengen nå spres for alle vinder.

– Valler, studiespesialisering. Jeg tar sikte på å bli ingeniør, sier Victor Aasland.

– Valler, språklinje. Tar sikte på å bli tolk, japansk, sier Markus Mishimura.

– Rud. Musikklinje. Ser for meg en karriere som produsent i studio, sier Philip Dementiev.

– Sandvika har jeg hørt mye godt om. Man må ta studiespesialisering skal man jobbe innenfor oljebransjen, sier Johannes August Bertnes.

– Nei, det blir opp til meg å prøve å få den opp igjen.

xxx

FORDOMMER: – Vi slåss fortsatt mot foreldres fordommer mot yrkesfaglige
studier, forteller Anne Bjåland, faglærer på Rosenvilde.

– Nadderud eller Valler, studiespesialisering for å komme inn på NTNU, tror Thomas Gylseth Eie.

– Men ikke noe innenfor olje, legger han til.

– Har slike presentasjoner noe for seg?

– Ja, det gis veldig god presentasjon av de videregående skole, og de fleste av oss er vel blitt sikrere på valgene vi har gjort, svarer Belset-guttene.

– Og vi får vite mer enn bare på skolenes nettsider, sier Kathinka Christensen fra Hundsund ungdomsskole.

– Og vi kan snakke direkte med lærerne og ikke minst elevene som allerede går på skolen, sier medelev Amanda Edenholm. Hun er ganske overbevist om at neste stopp blir dramalinjen på Rud, mens Christensen tror det blir design og håndverk.

– I hvert fall noe kreativt, samstemmer Hundsund-jentene.

LES MER:

Hadde pappa som foredragsholder på skolen

En impulsiv snuoperasjon forandret alt

Bølgedaler

Faglærer på restaurant- og matfag på Rosenvilde videregående, Anne Bjåland, har fulgt Utdanningstorget for 10-klassingene siden 90-tallet.

– Og interessen for de ulike fagene går i bølgedaler. Jeg slåss for restaurant- og matfaget hvor det er uhyre enkelt å få jobb med fullført utdanning, sier Bjåland.

– Er ikke kokkene med Jamie Olivier, Hellstrøm og andre tv-kjendiser de nye popstjernene?

– Jo, det er nok riktig. Men ikke alle kan bli popstjerner så vi må drive edruelig markedsføring. Det er et krevende studie, men til gjengjeld gir det mange muligheter. Men vi slåss for at foreldregenerasjonen skal forstå at yrkesfaglige studier som gir studiekompetanse faktisk gir barna deres større valgmuligheter enn bare rene studiespesialisering. Men det er ikke helt lett å få til i dette distriktet, sukker Bjåland.

Utdanningstorget fortsetter i morgen, tirsdag.

Artikkeltags