22 år siden så sen snø

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De siste 26 årene har første snøfall kommet så sent som i desember bare to ganger.

DEL

Vi må helt tilbake til 1989 for å finne et år med senere første snøfall enn denne vinteren. Da kom første snøen først 17. desember.

Budstikkas grafikk viser når første snø kom og hvor mye det kom de siste 26 årene, basert på  værdata fra målestasjonen i Asker som ligger på Sem.

PS: Du kan med pilene i grafikken over bla deg bakover i tidslinjen

Kommer 13. november

I gjennomsnitt har første dag med snø vært 13.november - med 17. oktober som tidligst og altså 17. desember som senest.

Mens første snø har kommet i desember bare to ganger, har den falt i fem ganger i oktober og  19 ganger i november siden 1986.

LES OGSÅ: Nytt snøfall torsdag

Mer enn normalt

Det ble på målestasjonen i Asker målt 13 centimeter snø onsdag morgen etter første snøfall som startet i går. Dette er over dobbelt så mye som snittet. Det ligger på seks centimeter for de 26 årene.

Mest snø falt det ved første snøfall i 1989 og 1993 da det kom 15 centimeter. Så kom en årrekke med noen få centimetre fra 1994 til 2001.

LES OGSÅ: Mange utforkjøringer i natt etter det første snøfallet

Snømengden som kom tirsdag varierte fra 13 centimeter på Sem i Asker  til seks centimeter på målestasjonen på Dønski i Bærum.

Værstastiker Bernt Lie fra Dønski sier at snøen som kom var svært våt. De seks centimetrene som han registrerte ble til  10,7 mm vann i måleglasset. I Asker ble 13 centimeter snø til 16,5 mm vann.

-  At værforholdene er ulike i Asker og Bærum, viser snøfallet siste døgn et godt eksempel på. På Sem i Asker kom det fram til den offisielle morgenobservasjonen kl. 07.00 onsdag, 54 prosent mer nedbør uttrykt som smeltevannsverdien av snøen som falt i forhold til hos oss på Dønski i Bærum. Lufttemperaturen var avgjørende for at det ble mer tung og våt snø i Bærum enn i Asker. Dermed lå det bare 6 cm snø på flatmark hos oss i motsetning til de 13 som lå på Sem, forteller sværstatistiker Bernt Lie.

Imidlertid markerer ikke onsdagsmorgenens snø på Dønski det første snøfallet denne vinteren. Allerede fredag 18. november - altså for snart tre uker siden - lå det en centimeters hvitt lag med kornsnø.

Artikkeltags