Skip to main content

Nye kanondrønn fra Oscarsborg

Tirsdag ettermiddag smalt det igjen fra kanonene på Oscarsborg for første gang siden 9. april 1940.

Denne gangen var det ikke alvor, ikke noen Blücher på vei inn fjorden for å innta Oslo. Det er starten på innspillingen av Erik Poppes nye film.

Filmregissøren fra Jar er i gang med storfilmen «Tre døgn i april» med et budsjett på over 50 millioner kroner. Og dramaet den 9. april på Oscarsborg er en sentral del av handlingen.

SE FLERE BILDER HER:

LES OGSÅ:

Ikke minst kommandanten ved festningen oberst Birger Eriksen som ga ordren om å åpne ild. Eller som han sa 9. april klokken 04.21 «Visst fanden skal det skytes med skarpt».

Krigens redsler

Og det gjorde de så Blücher gikk til bunns og den tyske invasjonen ble bremset så lenge at kong Haakon og regjering rakk å komme seg ut av Oslo før hovedstaden ble inntatt av tyskerne.

– Vi bruker det som skjedde på Oscarsborg for å vise hva krigen var, dens redsler, sier Erik Poppe.

Hovedperson kong Haakon

Det er først og fremst kong Haakon filmen handler om, og kanskje de tre mest dramatiske døgn i hans liv. Filmen starter ettermiddagen 8. april.Tyskerne er på vei mot Norge, regjeringen er passiv. Så kommer 9. april da Blücher senkes ved Oscarsborg slik at kongen kommer unna tyskerne. Og den 10. april da kong Haakon sier blankt nei til tyskernes sendemann Curt Bräuer krav om å utnevne Quisling til statsminister.

Filmen skal være premiereklar i desember 2015 eller  våren 2016. Den er basert på Alf R. Jacobsens bok "Kongens nei" som kom ut i 2011.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.