Skip to main content

Nye bydeler til Sandvika

ELVEAMFI: Her er et forslag til et sentralt og urbant byrom langs Sandvikselven. ILLUSTRASJON: HAUKUR LANDSKAP

Sandvika vil være i støpeskjeen i mange år fremover.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 13. august 2015.

Byen skal etter hvert bli by. Det betyr ekspansjon og forandring.

Tre sentrale utviklingsområder venter på klarsignal: Hamang. Franzefossbyen. Bysentrum.

Innen 2025 kan Hamang stå frem som en helt ny bydel i Sandvika. Men først må E16 legges i tunnel. Det legges til grunn at trafikken går under jorden i 2019. Og dermed kan en storstilt utbygging starte.

Les også: Rydder plass til ny bydel – med elven i sentrum

Les også: – Det er blitt superpopulært

Et hovedelement vil være Sandvikselven. Gjengrodde elvebredder skal bli til byrom og rekreasjonsområder for nye boliger og nye generasjoner Sandvika-beboere.

Kanskje vil vi oppleve at elvevandring fra Kadettangen til Franzefoss blir like populært og naturlig som dagens vandringer på kyststiene langs fjorden?

Etter at landskapsarkitektene i Haukur landskap for halvannet år siden gikk til topps i en konkurranse om utformingen av Hamang når ny E16 er lagt i tunnel, har to av selskapets arkitekter arbeidet intenst med en mulighetsstudie. Mandag presenterte de sine tanker for Budstikkas lesere.

Studiene viser at Hamang og eksisterende by må knyttes nærmere sammen. Her blir bruk av elven og elvebreddene viktig. På samme måte som sentrum må knytte seg nærmere til fjorden når E18 går i tunnel forbi Sandvika.

To andre stikkord er møteplasser og gågater. Og da gjerne i tilknytning til Sandvikselven.

For Sandvika og Bærum er utvikling av moderne bydeler viktig. Stedet vil alltid være et sentralt trafikknutepunkt, med effektive kollektivtilbud til arbeidsplasser i hele regionen.

Hamang åpner for betydelig boligbygging. Det vil bety en vitalisering ikke bare av Hamang, men av hele byen. Det er opplagt slik at mennesker inn betyr økt aktivitet og flere tilbud også i Sandvika Øst.

Vi ser med andre ord en helhet der hver enkelt bydel har særpreg og identitet, samtidig som helheten blir mer allsidig og robust.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Det er spennende planer som nå presenteres for Hamang, og dermed for Sandvika. Med den bolig- og næringsutviklingen som vil skje i Sandvika de neste 10–20 årene, står politikerne friere til å disponere kommunens øvrige arealer.

Vi tror det kan bety økt bevaring av grønne lunger og dyrkbar mark. Kommunen kan fortsatt utvikle seg i kombinasjonen av nye, moderne boligområder og befestede boområder uten press på mer utvikling.

Med andre ord vil Bærum evne å bevare inntrykket av en grønn forstadskommune. Selv når Sandvika og områdene rundt skyter i været.

At Bærum har tilrettelagt for fremtiden, viser også det potensialet som ligger i en rekke andre områder.

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 13. august 2015.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.