Skip to main content

Ny temperaturrekord i Asker

DRUEÅR: Ida Østenstad Auke på Hesleberg gartneri er nøye med å fortelle at det er Arild Syversen som sørger for at druene trives.

På Sem målestasjon ble det målt 34 grader fredag klokken 18. Så varmt har det aldri før vært. Lørdag kom det etterlengtede regnet.

34 blank er halvannen grad varmere enn rekorden som nå er dyttet ned til en andreplass.

– I august 1975 ble det målt 32,5 grader, sier Odd Ivar Olsen, meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt.

34 grader er da, selvsagt også ny julirekord.

– Den gamle julirekorden er fra 2014. Da ble det målt 32 blank, sier Olsen.

Regnfull helg

For dem som er lei varmen, har Olsen nå godt nytt:

– Lørdag blir det regn, og det kan komme opptil 20 millimeter. Søndag blir det også regn, men det er vanskelig å si hvor mye, siden det er snakk om byger med en del torden.

  • OPPDATERT: Lørdag ved 13.30-tiden nådde de første regndråpene Asker og Bærum.

 

Hans inntrykk er at mange nå er klar for regn:

– Ikke minst skal det vel bli godt å sove litt skikkelig om natten, sier Olsen.

LES MER:

Det bugner med bær. Men noen er det knapphet på  

Eldre får vann-hjelp i varmen  

Oslo-folk forlater byen til fordel for Bærums nye badestrand

Palmer

Hete er likevel sommerens nøkkelord: Bringebær-dyrkerne strever, men Ravindranath på Billingstad benytter den hete sommeren til å dyrke bananpalmer, peanøtter og kiwi. To store blomstrende bananpalmer står ved familiens inngangsparti på Slependen. Ravindranath Krishnapillai og kona Selvanithy Ravindranath forventer modne bananer for første gang.

 

EKSOTISK: – Her blir det bananer, sier Ravindranath Krishnapillai. Kona Selvanithy (42) og barna Abishekk (14), Abithaa (11) og Abisha (19) hjelper med vanning.

– Palmene trives veldig godt denne sommeren, men det blir mye vanning, sier 55-åringen.

– Jeg har bodd her i 20 år, men det har aldri vært så varmt som denne sommeren. Det er akkurat som på Sri Lanka, sier kona.

Alt fra guava, kiwi, sitroner og klementiner til gresskar og auberginer vokser på Slependen. I et høyt hjemmesnekret drivhus setter Ravindranath palmene om vinteren. Der får de både lys og varmehjelp for å overleve.

 

TØRKER INN: Reidun Rasch-Olsen på Linlandet Hagebruk i Vollen håper regnet modner flere bringebær de neste helgene.

BØNDENE SLITER: Fortviler over godt sommervær

Rekordvarmt?

Klimaforsker Kjetil Tunheim kan allerede fortelle at årets sommer ikke blir tørrere i Asker enn i 1947, den tørreste som er målt i Norge. Den gang kom det 19 prosent mindre nedbør enn forventet iberegnet august. I år er tallet allerede på 30 prosent. Til gjengjeld blir gjennomsnittstemperaturen for mai, juni og juli i år halvannen grad høyere her enn den gang.

– Hittil i sommer er det varmere enn i 1947, men ikke tørrere. Men 30 prosent av forventet nedbør er også fryktelig tørt, sier Tunheim.

Det får Reidun Rasch-Olsen på Linlandet Hagebruk i Vollen merke på bringebærene: – Halve bringebæravlingen vår går tapt, sier hun. Nå håper hun de varslede bygene redder resten.

På Hesleberg gartneri i Vollen, er flere av drueklasene i ferd med å få litt farge i den ett mål store solhellingen.

– Det blir et bedre drueår enn i fjor i hvert fall, sier gartner Knut Auke, når han og datteren inspiserer druestokkene.

Nå går vi inn i en periode med fuktig vær og lavere temperaturer, melder vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss. Hans kollega klimaforsker Tunheim ser et mønster med stigende temperaturer, og ser ikke bort fra at årets sommer skyldes klimaendringer.

– Det kan godt hende vi får flere kortreiste bananer i fremtiden, men det er en fattig trøst.

  • NB! Akershus-rekorden på 35,2 grader ble målt på Fornebu 27. juni 1988. Bærum har ikke lenger noen offisell målestasjon.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.